Reclaim the seeds – zadenruilbeurs Rotterdam

zaterdag 24 februari Hele dag

Reclaim the seeds plaatjeOp zaterdag 24 februari 2018 vindt de zevende Reclaim the Seeds – Zadenbeurs plaats. Dit maal in Rotterdam. Het evenement biedt een brede groep belangstellenden de kans op uitwisseling van zaden en van kennis over zaden, duurzame landbouw en de huidige bedreigingen van de zadendiversiteit.

Zadenmarkt, ruilmarkt, geefmarkt

Zaterdag 24 februari is er een markt waar particulieren, boeren, organisaties en bedrijfjes uit binnen- en buitenland zaden, knolletjes, bollen en stekken kunnen ruilen, weggeven en verkopen.

Patent op gewassen

Reclaim the seedsVijf jaar geleden is Aseed begonnen als reactie op de voorstellen voor een Europese zadenwetgeving. Dat versterkt de positie van de giganten als Bayer, Monsanto (of is Monsanto al overgenomen door Bayer?), Syngenta en anderen. Dat is niet goed voor de biodiversiteit.


Reclaim the seeds [4]Deze ontwikkeling betekent dat keuzes over voedsel en landbouw bij een paar bedrijven komt te liggen. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een beperkt aantal variëteiten aan; variëteiten die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde monocultuur en de voedselverwerkende industrie.
Dit gaat ten kosten van de veerkracht en biodiversiteit van de landbouw. Onze voedselvoorziening loopt sluipenderwijs gevaar. Kleinere producenten en particulieren raken hun handelsmogelijkheid en dus zeggenschap steeds meer kwijt.


Reclaim the seeds [1]In reactie hierop ontstaan steeds meer kleinschalige projecten voor voedselvoorziening in wijken, buurten en dorpen. Ook verenigen zadenproducenten die werken met biologische, niet-genetisch gemanipuleerde zaden en oude rassen zich in netwerken.


Reclaim the Seeds biedt een alternatief voor de negatieve ontwikkelingen en de positieve initiatieven versterken door de organisatie van dit zadenweekend. Het project wordt elk jaar door ASEED en een wisselende groep lokale organisaties en vrijwilligers georganiseerd.

Praktische informatie

Mee doen? Deelnemen aan het zadenweekend kan als bezoeker, kraamhouder of als vrijwilliger. Updates, een uitgebreider programma en achtergronden zullen te vinden zijn op de website van Aseed. Contact: info@reclaimtheseeds.nl.

Meer info

Aseed Europe

Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

Blue City
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie