Groene kool met pasta

Groene kool met pasta, pancetta en mozzarella
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
28 min
 

Een smakelijk pastagerecht met groene kool, pancetta of gewoon spekjes en mozzarella. Ook nog eens snel te maken.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Inspriratie: Food & Wine
Ingredienten
  • 100-200 gr pancetta of kleine spekblokjes
  • 4 eetl pijnboompitten
  • 2 eetl rozemarijnblaadjes, fijngehakt of droge gevijzeld
  • 1 teen knoflook (of 2 kleinere), geperst
  • 1 st savooiekool (groene kool) van tegen de 2 kg
  • 100 ml water
  • 100 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 200 gr korte pasta (farfalle, orecchiette, penne e.d.)
  • 200 gr mozzerella di bufalo, in blokjes
  • olijfolie
  • peper en evt zout
Bereiding
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan mooi bruin. Let op, dat kan snel gaan. Overdoen in een schaaltje en wegzetten.

  2. Pers de knoflook, ruim een kwartier voor het verhit gaat worden, dat komt de voedingswaarde ten goede.

  3. Verwijder de buitenste bladeren van de savooiekool. Snijd de kool door en nog eens door. Dus kwarten. Verwijder de strunk. Snijd de kool in dunne repen van pakweg een centimeter.

    Was eventueel de repen kool en laat goed uitlekken.

  4. Zet water op om straks de pasta te koken.

  5. Neem een stevige pan. Bak daarin de spekjes uit. Als je mooi bruin zijn, overdoen in een schaaltje en wegzetten. Grote stukken uitgebakken spek dan eerst klein snijden.

  6. Veeg de pan schoon, doe er een scheutje olijfolie in en dan de kool. Schep goed om, doe er de rozemarijn en knoflook bij. Schep om, het deksel op de pan en een paar minuten op matig vuur stoven.

  7. Maal er flink wat peper over, strooi de kaas erbij en voeg het water toe. Schep nog eens om. Deksel er weer op en stoof tot de kool zacht/beetgaar is. Dat duurt even.

  8. Ondertussen kook je de pasta.

  9. Giet de pasta af. Laat even goed uitlekken en doe het dan bij de kool. Voeg de mozzarella-blokjes, uitgebakken spekjes en pijnboompitten toe. Eventueel nog een scheutje olijfolie. Schep om en serveer als de mozzarella begint te smelten.


30 november 2020
We telen zelf geen groene kool. Zandgrond is te arm voor sluitkolen. Maar deze kwam van de Horsterhof en kregen we, omdat het in iemands groentenpakket zat en het te veel van het goede was.
Het was goed! Een zeer smakelijk gerecht. Merkwaardigerwijs kleur het gerecht gelig, misschien doordat de binnenste bladeren van de kool geel zijn of door de Parmezaanse kaas. Maar het mag niet deren.

Plaats een reactie

Waardering