Haast onopvallend en amper in de pers vermeld, heeft KNNV Publishers Drawn after Nature op de markt gebracht. Een boek met 16e eeuwse afbeeldingen van planten. Ze komen uit de Nederlanden, maar lagen meer dan driehonderd jaar verborgen in de Preußische Staatsbibliothek. Tijdens de oorlog is de collectie in delen verspreid.
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw meldde de Biblioteka Jagiellonska in Kraków (Polen) de collectie te hebben.
Feitelijk gaat het om de Libri Pictuari A18-30, oftewel: serie A volumes 18 tot 30. Deze bevatten ruim 1.400 afbeeldingen van planten.
De platen komen uit de Zuidelijke Nederlanden, in opdracht van wie ze zijn gemaakt, is niet 100% duidelijk. Daarover gaat het hoofdstuk 'The making of….'
Hebbeding
![]() |
![]() |
sla en ui
|
kikkererwt en bloemkool
|
Voor de plantenliefhebber is dit een prachtig boek. Een hebbeding.
Een team van wetenschappers uit Polen, Nederland, Duitsland, Spanje en Italië laten hun licht gaan over allerlei aspecten van de plantenafbeeldingen. In historisch opzicht, maar ook v.w.b. de naamgeving van planten, de herkomst enz.
Niet alleen groenten
|
|
Het merendeel van de afbeeldingen zijn sierplanten, kruiden, paddestoelen, maar ook noten. We zien prachtige tulpen, narcissen, irissen, noem maar op.
Nieuwe groenten en fruit
In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Dit betekent de "ontdekking" van groenten als pompoenen, aardappel, courgettes, maïs, tomaten, en bonen. De afbeeldingen dateren uit de 16e eeuw, dat is 15xx. We zien pompoenen, tomaten en mais. Geen aardappel. Volgens het boek ontving Clusius (een van de mogelijke opdrachtgevers) pas in 1588 de eerste twee knollen. Geen rijst, dat toen ook nog vrijwel onbekend was.
De Europeaan at in die tijd tuinbonen, erwten, linzen, kikkererwten. Olie uit olijven of koolraap of lijnzaad. Verder schorseneren, wortelen, pastinaken, venkel, radijs, kolen, snijbiet enzovoorts. Allemaal en nog veel meer afgebeeld in het boek. En daarom zo interessant.
Genoeg over het boek. Het kost € 69,95, maar dan heb je ook wat.