Goud voor grond

Goud voor Grond  - cover 300x373

Goud voor Grond  - achter 300x372


Na het prachtige Een Hoop Leven komt Roelke Posthumus met een klein formaat handboek voor composteren. ‘Compost in een handomdraai’ luidt de ondertitel. Daarmee is niets te veel gezegd. Het is bijzonder praktisch en helder uitgelegd. Ideaal voor de beginner, maar ook de ervaren composteur kan nog het een en ander bijleren.

Wij composteren al sinds mensenheugenis – zie hier – en maken ook bladaarde. We merkten dit jaar dat de compost die we gebruikten anders dan anders was. Het voelde en rook als bosgrond. Maar toch…. de planten deden het minder goed dan anders. Vermoedelijk omdat we (te) veel waardevolle stoffen direct in de Eetbare Siertuin verspreidden en niet op de hoop, zoals altijd gebruikelijk was. We hebben het over houtas en koffieprut. Kali en (langzame) stikstof. Dit jaar is het weer bruin en groen dat de perfecte compost voor volgend jaar moet maken. En goed beluchten!

In nog geen honderd bladzijden met een keiharde dik kartonnen kaft, legt de auteur zonder omhaal uit hoe je moet composteren. Zo van: ‘Geen ge-oh, zo moet je het doen.‘ Met de noodzakelijke uitleg over ‘het waarom’, maar diepere achtergronden ontbreken. Deze aanpak spreekt ons zeer aan.

Titel Goud voor de Grond – compost in een handomdraai
Van Roelke Posthumus
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 55 99
Verschenen oktober 2015
Prijs € 13,95
Verkrijgbaar bij De boekhandel van steen en cement. En anders bij de Libris webwinkel, daar houden de boekhandelaren ook iets aan over.

Compost en humus

Wat is compost? Waar is het goed voor? Wat kun je composteren? Het bouwen van een composthoop. Vat, bak, hoop of trommel? Broeien en wriemelen. Stank en andere overlast. De wormenbak. Wormenzorg. Dat zijn de hoofdstukken.

Goud voor Grond  - omzetten hoop 1100x690

Velen, waaronder wij zelf ook, worstelen met het begrip humus. Wat is het? Het is geen compost. Pf toch wel? We leren dat het langzaam doorverteerd organisch materiaal is. De bosgrond, waar jarenlang blad en takjes op zijn gevallen die die door bacteriën en bodemschimmels zijn gekleineerd. Je zou kunnen stellen dat het op arme grond jarenlang opbrengen van compost leidt tot een humusrijke bodem.


Wat composteren

Goud voor Grond  - hoop in lagen 600x759Goed samengestelde compost zit berstensvol met meststoffen en mineralen. Bovendien zorgt het ervoor dat het vocht beter wordt vastgehouden. Gezeefde compost met scherp zand (brekerzand) maakt uitstekende zaai- en potgrond.
In ‘Wat kun je composteren’ staat een handig overzicht wat kan – en belangrijker: wat je beter niet op de hoop kunt gooien. De auteur raadt, net als wij, aan om geen maaltijdresten en brood erop te gooien omdat het ongedierte aantrekt (ratten, muizen).
Dat de composthoop een mengsel van bruin (koolstof) en groen (stikstof) moet zijn, is de meesten wel duidelijk. Maar wat is bruin en wat is groen? In het volgende hoofdstuk staan twee lijsten. Bruin is voorspelbaar (houtig, stro, karton, notendoppen, blad e.d.) maar groen verrassend – naast natuurlijk groen blad en ander keukenafval, staat daar ook: mest (dat zouden we tot ‘bruin’ hebben gerekend), urine, as (dat is toch voornamelijk kali?).


Gouden tips

Eigenlijk staat het boekje vol met gouden tips. En voor de ervaren composteur de nodige waardevolle herinneringen. (Ja, ja, we prikken te weinig in onze hopen. Want beluchten is goed en versnelt het proces.)

Zij heeft altijd in haar ton een rottende, stinkende massa.

Onze vriendin Anneke woont in het Zwitserse Reinach, nabij Basel. Daar werd ze, om wat in de gemeenschap te integreren, Kompostberaterin – compostadviseur. Telkens als ze bij ons is, bejubelt ze onze compost, die niet ruikt of anders wel naar bosgrond en mooi kruimig is. Zij heeft altijd in haar ton een rottende, stinkende massa, zegt ze. We geven Anneke dit boekje.  Daar kan ze nog wat van leren.

De verleiding is groot om in detail het hele boek uitentreure te behandelen. Dat doen we natuurlijk niet. Koop het gerust. Het is een heel praktisch boek(je).

 

 

 

Plaats een reactie