Maak je eigen jungle

Biodiversiteit is een actueel onderwerp. Verander de wereld, begin bij jezelf, is het oude gezegde. Hoe help ik de dieren in mijn tuin? Wat dacht je van dit: Maak je eigen jungle. Mooi vormgegeven en helder geschreven. Maar wel wat oppervlakkig.

Afgelopen maart lazen wij Hoe help ik de dieren in mijn tuin. Een leuk boek, aantrekkelijk vormgegeven en boordevol informatie over allerlei zaken rondom het thema van de natuurlijke, beestjes-vriendelijke tuin. Met als enige (kleine) minpuntje dat het vertaald is uit het Engels en soms niet helemaal aansluit bij de Nederlandse situatie. In dat gat springt ‘Maak je eigen jungle’, geschreven door Katja Staring (zelfbenoemd ‘groene publicist’ en blogger), met medewerking van Anna Kemp en Kim Veenman.

Blader-en-kijk-boekje

Qua opbouw lijkt ‘Maak je eigen jungle’ op ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin’. Wij vinden de pagina-korte stukjes over diersoorten aardig, en ze zijn met behulp van de index prima op te zoeken. Dus, als jij of je kind een oorworm tegenkomt in de tuin, dan kun je die snel vinden in dit boekje (op pagina 78). Als je een beestje hebt gevonden waarvan je niet precies weet wat het is dan wordt het lastiger – daarvoor is dit boekje eigenlijk niet geschikt. Het is een blader- en kijkboekje. Aangevuld met thematische ‘actieplannen’, waaruit je concrete ideetjes kunt opsteken over hoe je jouw tuin zou kunnen aanpassen om meer natuurvriendelijk te zijn. Bijvoorbeeld actieplan nacht: Hang een vleermuizenkast op en maak een sterrenspotplek.

Het aardigste onderdeel van het boekje vinden wij de jungleplantenlijstjes, achterin. Daar kun je iets mee: kies een van deze planten of bomen in plaats van iets anders, en insecten en/of vogels hebben er direct profijt van. Verder mist ‘Maak je eigen jungle’ de diepgang en toegevoegde informatie die je in Hoe help ik de dieren in mijn tuin wel kunt vinden.

TitelMaak je eigen jungle – Meer dierenleven in je tuin
VanKatja Staring, Anna Kemp, Kim Veenman
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN9789050117296
Verschenen11 juni 2020
Prijs€ 24,95
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan de deze, dan steun je boekhandel van steen en cement.

Plaats een reactie