Diep onder de indruk zijn we van dit boek van Hans van Eekelen. Uiterst informatief, fraai vormgegeven. Wat wil een moestuinier nog meer? Iedereen krijgt in het voorjaar de kriebels, maar dit boek laat zien dat je het hele jaar kunt zaaien. Top!
De agenda geeft bijna dag voor dag aan welke groenten je kan zaaien. En ook wat de volgende zaaimomenten zijn. Want je wilt natuurlijk gespreid zaaien om niet alles op één moment te moeten oogsten en vervolgens niets meer te hebben. We hebben het met ons eigen zaaischema vergeleken en ‘geen commentaar’ – sterker nog: het inspireerde en we deden nog wat ideeën op.
Titel | Zaaiagenda |
Van | Hans van Eekelen en kijk eens op zijn website Groenmoes |
Uitgever | KNNV Uitgeverij |
ISBN | 978 90 5011 47 76 |
Verschenen | maart 2014 |
Prijs | € 29,95 |
Verkrijgbaar bij | Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, vinden we het erg sympathiek als u dat in onze webshop doet. Met de inkomsten sponsoren we onze doorgeslagen hobby. |
De hoofdmoot van het boek is uiteraard de agenda. Per dag is aangegeven:
– welke groenten gezaaid/gepoot/gelegd/uitgeplant kunnen worden,
– wat de periode van daglicht is (29 maart heeft 6:22 uur – 19:09 uur staan, 30 maart heeft 7:19 – 20:10, dus er is rekening gehouden met zomer- en wintertijd),
– wat de temperatuur die dag kan zijn (30 maart +30 C +11,30 C, waarbij 2014 meteen heeft bewezen hoe betrekkelijk deze gegevens kunnen zijn)
Ergonomisch boek
Het gebruiksgemak is bijzonder groot. Onder aan elke bladzijde zijn de symbolen vermeld. Dus u hoeft niet weer terug naar de inleidende pagina’s te gaan om te zien wat * ook al weer betekent. En het boek telt een leeslint. Altijd handig voor dit soort naslagwerken.
De Moestuinagenda telt 90 groentensoorten en iets van 1100 rassen. Ook oude rassen en vergeten groenten. Per dag per groente is aangegeven wat de kiemtemperatuur is, hoe ze best kunnen worden gezaaid, welke rassen er zijn, of dit bij – als u daar in gelooft – bij wassende of afnemende maan moet gebeuren enzovoorts. Ook welke combinaties moeten worden vermeden. En of het een lichtkiemer is (sla) of niet. Een lichtkiemer moet stevig worden aangedrukt en heel weinig aarde over het zaad hebben. Ook kiemduur en houdbaarheid zaad wordt aangegeven. (Nu bewaren wij het zaad in een koelkast in de kelder en dan blijkt dat het vele malen langer meegaat.)
Er zijn goede verwijsindices achterin het boek aangebracht. Kortom, waar andere boeken vaak falen, is dit goed geslaagd. En dat is bijna een voorwaarde om een praktisch naslagwerk te zijn.
3 april, bijvoorbeeld
3 april is een drukke dag. Dan zaaien we kropsla (lichtkiemer en houdt van wassende maan). De volgende zaaimomenten zijn 1 mei, 15 juni, 14 juli en 25 augustus. En inderdaad, bij 25 augustus staat dezelfde informatie. Dus niet: zie bij 3 april. Als u combinatieteelt toepast, dan sla niet naast pastinaak, peterselie, selderijsoorten en wortelpeterselie zetten.
Voorts zaaien we op 3 april krulsla, pluksla, snijsla, Romeinse sla, ijsbergsla en bleekselderij. Allemaal lichtkiemers en van Europese afkomst. De slasoorten kunnen in de volle grond worden gezaaid (wij doen het in bakjes), de bleekselderij krijgt als advies ‘warm glas’, koud glas en volle grond mee. Op 4 april mogen we, als we het niet eerder hebben gedaan, aubergine, postelein, asperges zaaien of planten en roodlof (radicchio) zaaien. Roodlof kan een maand later ook nog. Maar dan is het gedaan met deze groente.
Wij hebben ons eigen zaaischema. Natuurlijk hebben we die, zoals gezegd, “tegen” de zaai-agenda gehouden. En ook al werk je zo als wij, dan is nog deze zaai agenda een welkome aanvulling. Voor nieuwe groenten, voor wat extra informatie (Waarom kiemt de sla niet? Lichtkiemer? Houdbaarheid zaad? Van die dingen.)
Naarmate het jaar vordert, worden de sprongen in de agenda iets groter. Op 1 oktober poten we knoflook, dan wordt het meteen 6 oktober. Doperwten leggen voor de winterteelt. Dat betreft maar één ras dat geschikt is. Maar toch: het staat in dit geweldige boek. 9 Oktober leggen we de winterharde tuinboon. Op 15 november aardperen – volgende data bij aardperen: 16 januari en 1 maart. (In feite is voor aardperen elke datum tot pakweg medio maart oké, maar ja, dan wordt het wel een erg dik boek.) En op 21 december zaaien we sla. Dat heet weeuwenteelt.
Ook kiemgroenten komen er in voor. Medio december gaat we tuinkers zaaien. Staat er ook in.
Natuurlijk wil ik deze recensie niet ondergraven, maar als moestuin-dummy en automatiseerder vind ik het best moeilijk om snel iets te vinden. Voor mij zou de zaaiagenda digitaal moeten zijn, omdat je dan heel snel op verschillende manieren kan zoeken.
Ik gebruik de zaai-agenda al jaren, ik vind het een voortreffelijk boek. Het is een uitgangspunt om te zaaien; ik kan het iedereen van harte aanbevelen.