Tuinmysteries is een aardig boekje over wat er zoal in de tuin aan de hand is. Allerlei vragen die je zou kunnen hebben, passeren de revue: van ‘Waarom geuren bloemen’ tot ‘Helpt bier tegen slakken’. En meer. Het is niet diepgaand, maar wel correct en bij de tijd.
Wij recenseerden eerder het boekje ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin’. En onlangs verscheen ‘Tuinmysteries’ in vergelijkbare stijl, lay-out en opmaak. Is het een serie? Dat is niet helemaal duidelijk. Wel zijn beide boekjes door KNNV in het Nederlands uitgebracht op basis van een Engelse bron. ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin’ richt zich, hoe kan het ook anders, vooral op de dieren die je in en om het huis kunt tegenkomen (en hoe je ze kunt helpen). ‘Tuinmysteries’ gaat meer over de planten, de bodem, en het tuinieren zelf. De boekjes vullen elkaar dus aan.
‘Tuinmysteries’ is op punten zorgvuldiger dan zijn oudere zusje; er staan bijvoorbeeld minder puur Engelse kwesties in die voor Nederland niet zo relevant zijn. Maar het is ook saaier. Aan het onderwerp kan dat natuurlijk niet liggen want planten en tuinieren zijn absoluut niet saai (vinden wij). Maar het is wat minder een eclectische mix, er wordt soms net wat minder diep op onderwerpen ingegaan en er is vaker gekozen voor ‘veilige’ onderwerpen. En de pagina’s zijn strakker en voorspelbaarder ingedeeld. Wij vinden ook dat er niet zoveel echt verrassende weetjes in staan (maar dat kan aan ons liggen natuurlijk).
Neemt niet weg dat het leuk is voor de beginnende tuinier of iedere tuinier met (klein-)kinderen vol vragen.
Titel | Tuinmysteries – Zo werkt het in jouw tuin |
Van | Guy Barter (vertaald uit het Engels door Frank van der Knoop) |
Uitgever | KNNV Uitgeverij |
ISBN | 978 90 5011 775 3 |
Verschenen | 3 februari 2021 |
Prijs | € 22,50 |
Verkrijgbaar bij | Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze aan. Dan verdient de echte boekhandel zelf ook nog iets. |
De schrijver van ‘Tuinmysteries’, Guy Barter, is maar liefst Chief Horticulturalist van de Royal Horticultural Society. Dat staat garant voor veel kennis, die ook nog eens correct is en up-to-date. En, niet onbelangrijk, praktisch genoeg om iets mee te kunnen in je eigen tuin.
In het boek worden 130 zeer uiteenlopende vragen beantwoord, op een of twee pagina’s. Telkens volgt de pagina hetzelfde stramien: de vraag staat in de titel, het korte antwoord staat in een kader. Het breedvoeriger verhaal met plaatjes – en soms andere erbij gesleepte zaken – staat in de rest van de tekst. De vragen (en antwoorden) zijn losjes gegroepeerd in vijf thema’s:
- Zaden en planten
- Bloemen en vruchten
- Onder de grond
- Weer, klimaat en seizoenen
- In de tuin
Af-en-toe-eens-inkijk-boek
Achterin is een beperkte index achterin. Echt informatie opzoeken in dit boek is echter lastig. En van kaft tot kaft lezen zul je misschien ook niet zo snel doen. Het is meer een bladerboek; een af-en-toe-eens-inkijk-boek.
Dat maakt het al met al best wel een aardig boek met een weelde aan informatie, toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Geef het cadeau aan een beginnende (moes)tuinier, of aan (groot)ouders met (klein)kinderen die graag in de tuin rommelen en duizend vragen stellen. Mogelijk vinden ze hier wat antwoorden. Of vinden ze het gewoon leuk om in te grasduinen.

Tenslotte: Vertalen en hertalen
Humus. Een van de meest gestelde vragen in (moes-)tuiniersland luidt: Wat is humus en wat bedoelen ze met ‘de humuslaag’. Die vraag wordt in dit boek niet beantwoord.
En als je over regenschaduw leest – iets dat je je in Nederland noch Vlaanderen nooit zou afvragen, maar wel tegenkomt bij het doorbladeren – wordt gewoon plat vertaalde Engelse tekst gegeven. Het gaat over Death Valley in Californië en – o ironie, wat de auteur als dichter bij huis noemt: “Het westen van Wales is heel erg nat [….] In Snowdonia, in Noord-Wales, valt jaarlijks gemiddeld 4,5 meter regen. [….] Maar zodra je aan de leizijde van de Welsh Hills komt, in de Vale of Evesham, wordt het klimaat meteen een stuk warmer en droger.”
De KNNV had er beter een kaart van Wales bij kunnen voegen. Dat doen wij dan maar.
En de ‘Aanbevolen literatuur’ is allemaal Engelstalig. Zo is het boek Mushrooms van Roger Phillips is gewoon in het Nederlands verschenen; het heet – hoe verrassend: Paddenstoelen.
Shame on you, KNNV Uitgeverij. Hier had een mooie lijst Nederlandstalige boeken kunnen staan, zelfs jullie eigen boeken staan er niet tussen. Gemiste kans.