Het vervolg op ‘wildplukken, de alternatieve fruittuin’ is daar. Net zo fris, fraai en informatief als het eerste deel. En ook met de handige herkenningskaart om in de binnenzak mee te nemen. Dus als u deel 1 nog niet hebt, koop ze allebei.
Net als in ‘de alternatieve fruittuin’ helpt het de beginnende plukker bij de eerste schreden op dit boeiende pad van nieuwe, onbekende smaken. Bij elke plant is minstens een recept gegeven. En bijzonder is dat er, net in het eerste deel, ook aandacht voor kinderen is.

Er worden 62 bomen, planten en paddenstoelen beschreven, waarvan een redelijk deel als gecultiveerd kan worden beschouwd, zoals aardbei, druif, goudsbloem en zonnebloem.
Eten uit de natuur is gezond en verrassend van smaak. Dus is wildplukken een beetje een hype aan het worden. Daar komen echter steeds meer bedenkingen tegen. Want als we met zijn allen de natuur leeg rauzen blijft er niets meer over. Dit boek van Peter Kouwenhoven en Barbara Peters houdt daar rekening mee en beperkt zich tot algemeen voorkomende planten en enkele paddenstoelen.
Titel | Wild plukken: eetbare planten |
Van | Peter Kouwenhoven en Barbara Peters |
Uitgever | KNNV Uitgeverij |
ISBN | 978 90 5011 506 3 |
Verschenen | augustus 2014 |
Prijs | € 17,95 |
Verkrijgbaar bij | Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets. |
Borden die dat aangeven bestaan (nog) niet
Direct aan het begin al gaan Kouwenhoven en Peters in op waar het verstandig is te plukken en waar niet. Dus waarschuwen ze er voor dat kwetsbare natuur moet worden ontzien ‘In sommige kwetsbare terreinen mag je niet wandelen of fietsen, maar ook niet oogsten [….] Borden die dat aangeven bestaan (nog) niet.’

Dus beter is in de eigen tuin of naaste omgeving – de tuin van de buren, een perk, een plantsoen (hoewel sommige gemeenten daar maatregelen tegen nemen) – te gaan wildplukken. Maar hondenuitlaatplekken kunnen beter worden vermeden, net als velden naast (zware) industrie.
Zoals Warren Buffet, ’s werelds rijkste man, zegt: ‘Ik investeer alleen in dingen die ik snap’ zeggen de auteurs: ‘Niet plukken wat je niet kent.’ En zo is het.
Geprikt en gestoken
Wat de boeken van Kouwenhoven en Peters een extra dimensie geeft is de rijk geïllustreerde aanvullende informatie. Zoals de aspecten bij verschillende weersomstandigheden of de kleine etters (insecten) die steken. Daar helpt een doorgesneden ui tegen – meenemen – of het blad van de weegbree – pluk die dan maar wild. Maar niet alleen de stekende insecten komen aan de orde. Van alles en nog wat, dat onderweg gezien wordt – en betrekkelijk algemeen voorkomend – , wordt uitgelegd. Vlinders, rupsen, spuugbeestjes, noem maar op.
Plantbeschrijvingen

In tegenstelling tot ‘de alternatieve fruittuin’ kent dit boek geen omfietsplanten. Het is wel in tweeën gedeeld:
– Wildplukken in de natuur en het openbaar groen
– Je eigen tuin
Binnen deze delen zijn de planten alfabetisch, op de Nederlandse naam, ingedeeld. Van berk tot zuring/zurkel en van aardbei tot zonnebloem.
Met vruchten is het zo dat je die herkenbare dingen plukt. En dat is het. In dit tweede deel, de eetbare planten, gaat het om de rest: blad, wortels, bloem, bast. Vruchten komen doorgaans van bomen en heesters, dit deel is alomvattend. Als hiervoor aangegeven, Kouwenhoven en Peters beperken zich tot de meest algemeen voorkomende bomen en planten. En dat zijn er in totaal tweeënzestig.

Berk – braam – brandnetel – dovenetel – duizendblad – echte kamille – els – geschubde inktzwam – gewone vlier – hondsdraf – klein hoefblad – … enzovoorts.
U ziet het: bomen, kruidachtige gewassen en een paddenstoel. Rijp en groen door elkaar, is dan de Nederlandse uitdrukking en misschien voor dit boek met een dubbele betekenis J. Daarom vinden wij dit een leuk boek voor de beginnende wildplukkers.
Goede index
En ja, de index is zorgvuldig: bij de E de ‘echte kamille’ en bij de K ‘kamille, echte’. En uiteraard een index op de Latijnse naam en een receptenregister. Helemaal achterin de oogstkalender. Opdat u weet dat de vrucht van de els van oktober tot en met januari te oogsten is en de bloem van duizendblad van mei tot oktober. (De vrucht van de els was armeluispruimtabak.)