Rothmaler – Flora van Nederland – Afbeeldingen van vaatplanten

Een plantengids volledig gevuld met fijne pentekeningen van in Nederland voorkomende planten. Bedoeld als veldgids voor determinatie. Een prachtig iets voor de de ware liefhebbers.

Een boek met zo weinig tekst kom je – buiten de prentenboeken op de kinderafdeling – zelden tegen. Ideaal voor beelddenkers, zouden we zeggen 🙂

Een zeer korte inleiding en 490 pagina’s met pentekeningen van planten en hun kenmerkende details. In de meeste gevallen vier op een bladzijde, dus ruim 1900 planten. Gevolgd door wat aanvullende informatie en een goede, uitgebreide index – Latijns en Nederlandse namen door elkaar. Dat is fijn zoeken. Dat is het. Bedoeld als veldgids, afgaande op de uitklapbare kaft waar een liniaaltje op geprint staat en symbolen en acroniemen worden verklaard. Je kunt de plant in kwestie in het veld opmeten en beoordelen.

Het boek, dat verscheen bij KNNV Uitgeverij, is bewerkt en samengesteld door Steef Steeneken. In feite is het een vernederlandsing van de Excursionsflora von Deutschland – Gefäßpflanzen van Rothmaler uit 2017. Een begrip in Duitsland. Op basis daarvan, plus de 24e editie van Heukels’ Flora van Nederland (2020), is deze Nederlandse gids ontstaan. De afbeeldingen komen van Rothmaler; de volgorde en informatie over (bijvoorbeeld) het voorkomen in Nederland van Heukels.

Bijna alle Nederlandse planten staan erin. Niet alle, want van sommige waren geen tekeningen beschikbaar, staat in de verantwoording. Wel mochten ook de exoten meedoen, gelukkig, het gaat immers om determinatie in het veld. En dan zou het lullig zijn als je naast de Japanse duizendknoop staat, maar die niet in het boekje kunt vinden, omdat hij niet mee mocht doen. Opgenomen zijn ook een aantal relatief recent verdwenen of uitgestorven soorten. Misschien met de hoop dat ze nog terugkomen?

Dit boek is voor de liefhebber en relatief deskundige gebruiker een uitstekende toevoeging. Een gids met hanteerbaar veldformaat maar toch met voldoende detail om determinatie goed mogelijk te maken.

TitelRothmaler – Flora van Nederland
VanSamengesteld door Steef Steeneken
UitgeverKNNV Uitgeverij
ISBN978 90 5011 766 1
Verschenenjanuari 2021
Prijs€ 34,95
Verkrijgbaar bijAlle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze aan. Dan verdient de echte boekhandel zelf ook nog iets.
Omdat het de tijd van de daslook is, deze afbeelding van daslook 🙂

Heldere tekeningen en ruime soorten maken determinatie makkelijk(er)

Wij zijn geen diepgaande kenners van de Nederlandse vaatplanten. Althans, het verschil tussen, laten we zeggen, de grote hardvrucht en de kalkraket ontgaat mij helaas. Maar deze gids is praktisch genoeg om toch van nut te zijn. Om te beginnen zijn de tekeningen zijn extreem helder en gefocust op de meest essentiële herkenningspunten. Juist daardoor ook toegankelijk voor de iets minder deskundige gebruiker, zoals ik.
En wat ook aardig is: alle landbouwgewassen staan er in. Dus bijvoorbeeld tarwe, mais, koolzaad. Maar ook aalbes en appel. Van de typische voedselbos gewassen ontbreekt dan weer veel, waarschijnlijk omdat de meesten toch relatief exotisch zijn. Maar aronia staat er bijvoorbeeld niet in. Mahoniebes dan weer wel. Vermoedelijk was er in de Duitse versie geen tekeningetje van aronia.

Laten we voor een andere plant de symbolen erbij volgen. Dan zie je hoe weinig woorden nodig zijn om veel te lezen. Neem nu zevenblad…..

De pijltjes wijzen op de belangrijke kenmerken.

Wordt (dus) in bloeiende toestand tussen 60 en 90 cm hoog.

De ’24’ zegt dat het een overblijvende plant is.

TNB is Thans Niet Bedreigd (we kunnen het ons niet voorstellen dat deze plant ooit de bedreigde status zou krijgen)

[0011] is de verwijzing in de verspreidingsatlas: www.verspreidingsatlas.nl/0011

6-7 zijn de meest aangewezen bloeimaanden

Het verticale stippellijntje is 1 mm, dus dan is duidelijk hoe groot het in werkelijkheid is.

Plaats een reactie