Wat maakt vogels zo interessant?

Een aardig boek over vogels. Voor ons suggereerde de titel een filosofisch, bespiegelend boek. Maar dat is het niet. Het is een – overigens zeer leesbare – aaneenschakeling van feitjes. Opgediept en neergepend door Marcel Boer, verluchtigd met tekeningetjes van Jos Zwarts.

Het is geen boek zoals Frans de Waal die kan schrijven. Integendeel. Het is negen hoofdstukken met thematisch gerangschikte feitjes over vogels. Interessant, maar wel wat veel. Een vogel-Wikipedia op papier. Vragen als: Hoe zijn vogels ontstaan? Hoe kan een vogel vliegen? Kunnen vogels ruiken? Welke vogels zingen en welke niet? Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe komen ze aan al die mooie kleuren en waartoe dienen ze? Enzovoorts worden beantwoord.

Het meest leuk om te lezen – want het minst opsommerig – vond ik persoonlijk het hoofdstuk over gedrag.

Vogelzang
Speciale vermelding tenslotte nog even voor het hoofdstuk over vogelzang: Mocht u daar in meer praktische zin mee aan de slag willen, dan raden wij u dit boekje aan, ook recent uitgegeven door KNNV. En mocht u zin hebben in een kunstzinnige en zeer muzikale interpretatie van een aantal vogelgeluiden, kijk dan eens hieronder.

Omdat het boek een opsomming van louter feiten is, is deze recensie erg beknopt. Ik ga het boek niet kopiëren. Het is dus een leuk naslagwerk, voor leken en ook de doorgewinterde vogelaar zal er heus nog wel wat nieuws in vinden. Hoewel de opzet van het boek via een vraag loopt, is het wel jammer dat een index op trefwoord ontbreekt. Aan de andere kant: het kost slechts € 17,50. Elke waar naar is naar zijn geld, en dan is dit veel waar.

TitelWat maakt vogels zo interessant? De bijzondere leefwijze van vogels
VanMarcel Boer (met illustraties van Jos Zwarts)
UitgeverKNNV Uitgeverij
ISBN978 90 5011 750 0
Verschenenjuni 2020
Prijs € 17,50
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

Een paar weetjes die mij zijn bijgebleven deel ik hier alvast met je (ik verklap daarmee amper iets, want er blijven nog duizenden weetjes over in het boek):

  • Blijkbaar overleeft een goed doorvoede mees een nacht in de vriezer bij -40 graden (Gedachte: Iemand heeft dit uitgetest. Hmmm…)
  • Een haan die kraait sluit daarbij zijn eigen oren af, zodat hij niet doof wordt (Gedachte: Arme kippen. Arme buren).
  • Vogels hebben dus echt een extra zintuig, een intern kompas, waarmee ze het aardmagnetisch veld kunnen waarnemen, en dus de weg kunnen vinden over grote afstanden (Gedachte: Space Odyssey).

En we eindigen met een vrolijke noot: Sander Eggen speelt de zanglijster – uit Wat zingt daar?:

Plaats een reactie