Wat zingt daar?

Een klein maar fijn boekje met verrassend veel bruikbare informatie over vogelgeluiden. Met de geluiden als leidraad komt nog veel meer interessants voorbij. Voor muzikaal onderlegden extra leuk, want de geluiden van vogels zijn in notenschrift speelbaar gemaakt.

KNNV, Sovon en Vogelbescherming staan gezamenlijk aan de basis van het boekje ‘Wat zingt daar?’, geschreven door Dick de Vos. Dat staat garant voor kwaliteit.
Het is misschien geen erg diepgravend werkje (daarvoor wordt verwezen naar de Veldgids Vogelzang, ook verschenen bij KNNV). Er worden ‘slechts’ ongeveer 50 vogelsoorten beschreven. Maar dat zijn voor velen van ons wel de meest relevante, omdat ze vrij algemeen voorkomend zijn, en goed, dan wel bijna alleen, te herkennen zijn aan hun zang. Bijvoorbeeld omdat ze zichzelf nauwelijks laten zien. Of omdat ze fysiek ontzettend lijken op een andere vogelsoort.

Prachtige illustraties (gemaakt door Elwin van der Kolk), een verhelderende zangsleutel, en een uitgebreide inleiding over waarom vogels zingen maken het boekje compleet. Het is ook nog eens zeer leesbaar, mede door lichtvoetig taalgebruik en hier en daar een anekdote. En het laatste pluspunt: er zijn stukjes poëzie opgenomen. Erg leuk.

TitelWat zingt daar?
VanDick de Vos
UitgeverKNNV
ISBN978 90 5011 742 5
Verschenenmei 2020
Prijs € 16,95
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Ik ben opgegroeid met vogels en visueel een redelijke vogelaar. Geluiden vind ik echter behoorlijk moeilijk. Muzikaal ben ik ook al niet, dus het naspelen van de notenbalken is voor mij niet direct de meest logische optie. Ik wilde dat ik het kon… Helaas, geluids-notities van het kaliber ‘witu, witutju, tititititi, prrr, titititit, tji, prrr, tie’ (de winterkoning) helpen me ook meestal niet echt vooruit.

Gelukkig vonden we musicus en gitaarleraar Sander Eggen bereid om de notenbalken te spelen – eerst in de lossen tonen en daarna zijn interpretatie. Klik op de > midden op de afbeelding.


Jaarkalender

Maar naast de notenbalken en de beschrijvingen is er meer te halen uit dit gidsje. Bijvoorbeeld de jaarkalender. Aan de hand van het moment in het jaar dat je ze het best kunt horen zingen. worden de vogels beschreven. Dat helpt. Ook staat erbij op welk moment van de dag dat je ze kunt horen. De ene vogel zingt al heel vroeg in de ochtend, de ander later. Dat helpt ook. Er worden slimme ezelsbruggetjes gegeven. En natuurlijk lees je ook waar je een vogel kunt tegenkomen – Iin de binnenstad? Dan was het waarschijnlijk toch geen veldleeuwerik die je gehoord hebt.

Achterin het boekje zijn voor al deze dingen handige overzichtstabellen opgenomen.


Boekje bij een app

Alles bij elkaar denk ik dat dit boekje een goede compagnon is van de app met vogelgeluiden die ik op mijn telefoon heb. Zo’n app werkt namelijk eigenlijk alleen goed als je al een beetje een idee hebt in welke richting je het moet zoeken. En daar helpt dit boekje bij. Overigens, er bestaat ook wel een soort ‘shazam’ voor vogelgeluiden – waarbij je dus aan je telefoon kunt vragen om een vogelgeluid te herkennen – maar dat werkt (nog?) niet zo goed, mede omdat de geluiden vaak gemengd zijn met andere vogelgeluiden, en natuurlijk met wind, blaffende honden, en voorbij rijdende brommers.

Plaats een reactie