Stephen Barstow

We ontmoetten Stephen Barstow tijdens zijn (en ons) bezoek aan Food Forest Ketelbroek op 18 augustus 2014.

Stephen Barstow bij KetelbroekStephen Barstow is van beroep oceanograaf reisde voor zijn werk de hele wereld over. Hij is vegetariër en settelde zich alweer jaren geleden in Noorwegen. Toentertijd niet bepaald een heilstaat voor vegetariërs: het aanbod van groenten in winkels was gering.
“Misschien vijf of zes verschillende groenten waren er te vinden,” vertelt hij. Noorwegen was een vis- en vleesland. Inmiddels is dat wel wat veranderd. “Laatst telde ik maar liefst 43 groenten.”

“De Sami eten wel veel groenten. Met de seizoenen. Bijvoorbeeld zuring in het voorjaar. En ze fermenteren ook, vergelijkbaar met kimchi,” vervolgt hij. “En dat terwijl de Noren zeiden dat het land te koud was voor het telen van groenten. We vonden maar liefst zestig verschillende eetbare planten.”
Pakweg dertig jaar geleden (1984) stuitte hij in Seattle op Sturtevant’s Edible plants of the World (1911). Daarin waren drieduizend planten beschreven.
Stephen ging in zijn eigen groenten voorzien en werd verzamelaar.
Zijn erf in Noorwegen is pakweg 30 x 50 meter. Daar heeft hij nu tweeduizend eetbare planten. Hij is bekend geworden als Extreme Salad Man, omdat hij ooit eens een salade van 538 verschillende planten had samengesteld.
“Maar ja,” vertelt hij later, met het typische Britse gevoel voor understatement “Van vrijwel geen enkel plantensoort of -ras heb ik voldoende om een maaltijd samen te stellen. Dus ik moet wel veel verschillende combineren.”

De wereld rond in tachtig planten

Stephen Barstow - Around the world in 80 plantsBarstow heeft zijn wereldwijde eetbare plantenervaring te boek gesteld. Around the world in 80 plants, heet het. Een variatie op de titel van het boek van Jules Verne. Hierin verhaalt hij van de ondergrondse tuinen van Tokyo (duister, om planten te forceren) tot de traditionele daktuinen in Noorwegen. En van de Sami in noordelijk Noorwegen tot de Maori in Nieuw-Zeeland.

Het boek verschijnt september/oktober 2014.

Plaats een reactie