Het Ontwerp

Dit ontwerp is top! Dat moet wel. Het is namelijk van Buro Harro. Harro de Jong is een eigenzinnige landschapsarchitect (en gastdocent aan Wageningen UR), die natuur en authenticiteit hoog in het vaandel heeft. René van Seumeren werkt bij Harro (en gaf tekenles aan WUR).

(Vrijwel) noord is boven, zuid is onder. De Utrechtseweg, N225, loopt onder langs de tekening.

Klik op een afbeeling voor een vergroting.

Land van melk en honing

Onwerp nieuw - grootDe architecten: “De uitdaging in dit project was een tuin te ontwerpen die voedzaam, lekker en mooi is. Dus geen productieve wildernis, maar heldere ruimtelijke uitgangspunten waar de eetbare beplanting een onderdeel van is. De oprijlaan is de entree naar dit landschap van melk en honing: terwijl de bezoeker onder de losjes verspreide fruitbomen doorrijdt, krijgt hij een eerste glimp te zien van de eetbare tuin die daarachter ligt terwijl de vruchten hem/haar al om de oren slingeren.”

Klassieke kruidentuin

“Het al aanwezige ornament vormde de inspiratie voor de klassieke kruidentuin. Deze eetbare en heilzame tuin is geïnspireerd op de strak geometrische bloemen- en kruidentuinen zoals die vroeger bij kloosters en kastelen voorkwamen, maar dan zonder geschoren buxushaagjes. Het aanwezige terras rond het huis krijgt zo een plantaardig vervolg. Dit strakke, geometrische vlak, met paden van gemaaid gras, vormt een sterk contrast met het omliggende grillige bos met weelderige ondergroei.”

Inheems en exotisch

“Het inheemse deel vormt de overgang met de bossen van de Veluwe, die de tuin omringen, [MergenMetz: NatuurMonumenten, Wolfhezer Heide en Bossen] en laat zien wat je in onze eigen bossen zoal kan eten. Het exotische deel bevat een groot aantal overige interessante eetbare soorten die met al aanwezige en nieuwe bomen een mooie en smakelijke compositie vormen. Deze tuin is een lust voor het oog én voor de maag. Tuinieren wordt steeds lekkerder.”

De kritische lezer ziet dat in de ontwerptekening hiervoor het pad rechtsonder een minder diepe bocht kent. Dat pad is namelijk later letterlijk wat ingetrokken.

????

Exotisch

Achter de ‘Tuin met fruitbomen’ (wij noemen het boomgaard) ligt onze moestuin. Dus bovenaan de tekening. Dit is geen onderdeel van het herontwerp, alhoewel… die lob rechts naar beneden er wel bij hoort.

Het bos grenst aan het terrein van NatuurMonumenten: Wolfhezer Heide & Bossen. Harro wil daarom een deel ‘eetbaar inheems’.

Voor heet het nog kruiden-bloementuin. Dit wordt door het Herboristengilde c.q. stagiairs van De Sprenk, ingedeeld met kruiden.

Ontwerp - ruimtelijke uitgangspunten - groot

Ruimtelijke uitgangspunten

De permacultuurtuin is de eetbare bostuin is de polycultuurtuin. Waar het in den beginne om te doen was. Dat is niet allemaal inheems, wel allemaal eetbaar en, als het goed is, onderhoudsvrij.

Naast de keus voor eetbare planten, komen er ook specifieke nutsplanten tussen te staan, zoals bijvoorbeeld smeerwortel.

De vooraanzicht van de kruidentuin toont in het midden een oud ornament. Dat staat er al sinds het huis (1930) is neergezet. Dus dat blijft. Dit deel van de tuin oogt wat formeel, hoewel de keus voor kruiden gelijk de overgang naar de natuur duidt.
Onwerp - vooraanzicht - klein
Voortuin met kruidentuin, blik van huis naar Utrechtseweg.

 

Plaats een reactie