Bauwens over Oost-Indische Kers

Oost-Indische Kers - coverDe Oost-Indische Kers is misschien wel een van de meest veelzijdige sierplanten. Of groenten. Het is maar hoe u het bekijkt. Of heilzame plant. Nadat u dit kleurige boekje heeft gelezen, gaat u de Oost-Indische kers nog beter waarderen. Als insectenbestrijder, als eetbare plant, als heilzame plant en gewoon als mooie plant. April 2015 kwam Oost-Indische kers uit. Nu is het weer de tijd om deze plant te zaaien (of te planten) en het is zonde zijn als u niet weet wat er allemaal mee mogelijk is.

Titel Oost-Indische Kers – bloem, kruid èn groente
Van Peter Bauwens
Uitgever Forte Groen
ISBN 978 94 6250 067 9
Verschenen april 2015
Prijs € 14,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Oost-Indische Kers - breed

In precies voldoende woorden legt Bauwens de geschiedenis van de naam uit; “onze” naam Oost-Indische kers wijkt behoorlijk af van de rest. Wij refereren aan Indië, en dan wel wat we dachten dat Indië – met zijn Indianan – was: Amerika. Andere namen verwijzen naar de puntige bloemen die lijken op de kappen van kapucijner monniken: dus capucine (FR), Kapuzinerkresse (DE). Alleen de Britten wijken af: nasturtium, dat verwijst naar de pittige smaak en geur.


Oost-Indische Kers - capucineTweeslachtig éénhuizig

Na de naamgeving gaat het een pagina over de botanica: tweeslachtig, éénhuizig. Dus bloemen hebben stampers en meeldraden en wonen in één huis – op dezelfde plant. De hoofdkleuren zijn oranje en geel, maar er is een rijke schakering. In een later hoofdstuk wordt het zaaien en vermeerderen en kweken  beschreven. Hé, wist u dat ze makkelijk te stekken zijn?

We lezen dat de bloem de grote doorbraak had in de jaren zeventig van de vorige eeuw, bij de opkomst van biologisch tuinieren en de laatste jaren staat de plant ook als functioneel voedsel in de belangstelling.


Oost-Indische Kers - stekkenHeilzaam

Oost-Indische kers is: makkelijk te houden, mooi – in de tuin of in huis als snijbloem, lokplant voor schadelijke insecten, eetbaar (zowel bloemen als blad) en heilzaam. Boordevol vitamine C. Stimulering spijsvertering, eetlustopwekker, laxerend. Natuurlijk antibioticum, remt ontstekingen en verhoogd de weerstand. Maar ook cosmetisch goed inzetbaar voor huid en haar.

Een bijzondere vorm van de Oost-Indische kers is wat wij liever Mashua dan knolkapucien noemen. Die wordt ook in dit boek beschreven.


Oost-Indische Kers - taartKoken

Nadat alle verschijningsvormen in kleur en rassen zijn besproken, begint op pagina 48 het culinaire gedeelte. Het is een kruidige, pittige plant. Erg smakelijk in alle opzichten.
Dus we zien soep (uiteraard), hapjes met de bloemen, een taartje van Oost-Indische kers (blad en bloemen) en avocado, risotto met bloemknoppen en blad, pesto (uiteraard), bloemen en blad verwerkt in een salade (uiteraard) een heel mooie courgettetaart en diverse hapjes.


Oost-Indische Kers - peperHet kan nog anders

Eigen kappers eerst! De zaden zijn ook te gebruiken voor kiemplanten. Wij maken ‘s winters regelmatig, zeg maar: een voortdurende stroom, aan kiemgroenten. Maar aan Oost-Indische kers hebben we nooit gedacht. En wat te denken van de gedroogde zaden als peperkorrels vers gemalen over de maaltijd? Een vinaigrette, en, wat wij nooit hebben gedaan, maar al veel mensen doen, de verse jonge zaden als kappertjes inmaken. Niet uit Italië importeren, gewoon eigen kappertjes maken. Van de bodem van de Lage Landen.

Tenslotte

Het is een opmerkelijk compact en veelzijdig boekje over een plant die in menige tuin voorkomt. Peter Bauwens geeft een mooie inkijk in de mogelijkheden met de Oost-Indische kers. Anders dan dat ze alleen staat mooi te zijn of dat de bloemen door vrouwen in een salade worden gedaan. (Dat is ons opgevallen: bloemen eten is een vrouwending.) 

 

Plaats een reactie