Leverworst

bron: Oudnederlandse Streekrecepten
1 kg varkenslever; 1 kg nekvlees; 500 gr rugspek; 25 gr zout; 5 gr gemalen kruidnagelen; 7½ gr witte peper; ca. 1 dl vleesbouillon; 100 gr bloem; paar meter dunne, rechte runderdarm / of plastic kunstdarm

leverworst.jpgVlees en spek 10 minuten koken. Maal de rauwe lever twee maal (wij hebben de keukenmachine, een Magimix, gebruikt). Haal het zwoerd van de spek en snijd de spek in kleine dobbelsteentjes.
Doe alles in een kom en meng; voeg de dobbelsteentjes spek op het laatst toe. Oppassen dat ze niet aan elkaar blijven kleven. Eventueel vlak tevoren overgieten met kokend water.

Vul de darmen voor ¾ en bindt ze stevig af. (Kunstdarmen mogen helemaal worden volgestopt.)

De worsten in een pan met kokend water met zout leggen en ca. 1½ uur tegen de kook aanhouden. Als ze gaar zijn voorzichtig uit het water nemen en laten afkoelen.

8 december 2009
Na al het paté maken nu eens leverworst. En dit is een heerlijke worst! Ook al heb ik wat met de ingrediënten gefoezeld. “Oud beproefd familierecept uit Winterswijk” staat er in het boekje.

OPMERKINGEN
1)   De verhouding is 1 kg lever op 1½ kg ander vlees. Onze lever woog 1,7 kg, dat betekent 2,55 kg ander vlees. In plaats van het nekvlees en rugspek hebben we 1,75 kg varkensgehakt gebruikt. (Dit is wel fraai gehakt, van een complete buik.) En wij hebben er ca 800 gr (1 kg ruw) varkenstongen in verwerkt i.p.v. het rugspek. Tong eerst gekookt, “ontveld”, en met de keukenmachine grof gemalen.
2)   Wij hebben lange plastic “darmen” gekregen en daarom de worsten in een bak (2/1 gastronorm = 650 mm x 530 mm) met water in de oven gezet.

2 gedachten over “Leverworst”

Plaats een reactie