1 juli 2023 – Workshop T-shirt Ecoprinten

 69,00

Op voorraad

Beschrijving

Maak met ecoprinten een uniek T-shirt

Planten zijn lekker, gezond en prachtig. Je kunt er nog veel meer mee doen dan je misschien dacht. Het is heel bijzonder om echte bladeren af te drukken op een (wit!) T-shirt. Het hoeft niet per se een nieuw shirt te zijn. Dat het vaak is gewassen is alleen maar gunstig. En mooi juist om het duurzaam te houden en het een tweede leven te gunnen.

  1. We starten om 13.30 met een korte kennismaking – met elkaar en met De Tuinen van MergenMetz.
  2. Vervolgens legt Pietje de techniek van ecoprinten en de verschillende mogelijkheden uit. Ze laat ook voorbeelden zien. Dan beginnen we de workshop met het voorbewerken van jouw meegebrachte 100% katoenen witte T-shirt met korte mouw. Dit doen we met ijzersulfaat.
  3. We gebruiken jullie zelf meegebrachte blaadjes om de T-shirts voor en achter mee te bedekken. Blaadjes die je zelf mee mag brengen: wilde geranium, roos, braam, vrouwenmantel, Japanse esdoorn en pruikenboom. We werken met een beperkt aantal soorten omdat je daar goede resultaten mee krijgt.
  4. Iedereen bedrukt het eigen witte T-shirt. Een shirt voor jezelf of om cadeau te geven!
  5. De shirts hebben flink wat tijd (ongeveer anderhalf uur) nodig om te pruttelen in de pan. Zo kunnen de verfstoffen en plantmaterialen intrekken en hun afdrukken op de stof achterlaten. Wij nemen ondertussen pauze met wat te drinken en iets lekkers, we ruimen alvast wat op, en Maartje neemt je mee voor een rondleiding door de Tuinen van MergenMetz die in dit jaargetijde in volle bloei staan!
  6. Daarna pakken we de T-shirts uit en bespreken en bewonderen we de resultaten. Is het wat je verwachtte? Zijn dingen anders uitgevallen, en waarom? Niet alles is te verklaren, het blijft een beetje magie met natuurlijke materialen, en het kan iedere keer toch weer anders zijn. Leuk om thuis verder mee te experimenteren.
  7. Rond 16.30 (uiterlijk 17.00 uur) gezamenlijk opruimen en afscheid.

In principe werken we in de mooie serre met open keuken. Als het heel mooi weer is eventueel buiten (indien nodig onder tenten voor schaduw). We raden je dus aan om bij het weer passende kleding te dragen (die ook vies mag worden), en stevige schoenen in verband met het hobbelige grasveld en de rondleiding in de tuin.

Wat krijg je? koffie, thee, lekkers, water, schorten, handschoenen, ijzersulfaat, azijn.

Hoe lang duurt het? 3 tot 3,5 uur

Wat kost het? 69 euro

Wat moet je meebrengen?
Een wit 100% katoenen T-shirt met korte mouw. Het hoeft geen nieuw shirt te zijn. Maar als je toch een nieuw shirt koopt, zorg er dan voor dat het tenminste 1 x heet gewassen is op 60 graden. En spoel het héél erg goed uit!
– Verse blaadjes van wilde geranium, roos, braam, vrouwenmantel, Japanse esdoorn en pruikenboom. Er zijn wel wat blaadjes aanwezig maar niet genoeg om alle shirts voor en achter te bedekken.
– Zin om je te laten inspireren en kleding die mag worden bezoedeld. Pen en papier om notities te maken is handig, er wordt veel informatie gedeeld.
– Evt. aan te schaffen tijdens de workshop: kleine zakjes ijzersulfaat voor als je thuis verder wil gaan met deze techniek van ecoprinten. Tijdens de workshop krijg je hier uitleg over, neem dus wat kleingeld mee.

Moet je iets kunnen? Nee, iedereen kan meedoen, mits redelijk goed ter been

 


Pietje Snijders

Pietje Snijders begeleidt deze workshop. Zij ontwerpt collecties kussens, tafelkleden en sjaals van voornamelijk katoenen en linnen stoffen die zij bedrukt met planten. Dat kan zowel door een blad als stempel te gebruiken als met sjablonen of via zeefdruk. Maar met planten en natuurlijke verfstoffen kun je ook op textiel bijzondere effecten bereiken.

Laat je verrassen! Want uit reacties van cursisten blijkt elke keer weer dat het werken met natuurlijke materialen tot verrassingen leidt. Pietje leert je anders te kijken naar de natuur en planten, en hoe die toe te passen in een creatief proces. Door haar ervaring zorgt ze ervoor dat je met een hernieuwde blik naar huis gaat. Zoals de titel al zegt staat met plezier experimenteren centraal.

Pietje kennende zal zij je met bevlogenheid en kunde van begin tot het eind meenemen op deze spannende en creatieve reis. Ze brengt ook een aantal van haar prachtige bedrukte sjaals mee als voorbeeld, en eventueel voor u om aan te schaffen.


Maartje van den Berg

Maartje van den Berg is tijdens de workshop aanwezig zijn om te vertellen over De Tuinen van MergenMetz en om de rondleiding te begeleiden. Zij kan inspirerend vertellen over de natuur en de planten.

Datum: 1 juli 2023
Tijd: 13:30 – 16.30 / 17:00 uur
Locatie: De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth (zie contact)
Aantal: Maximaal 9 deelnemers (en minimaal 7)
Prijs € 69 p.p. incl koffie/thee/lekkers en materialen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “1 juli 2023 – Workshop T-shirt Ecoprinten” te beoordelen

Andere suggesties…