12 maart 2023 – Workshop Shibori ‘tie&dye’ – met natuurlijke verfstoffen!

 59,00

Op voorraad

Beschrijving

Shibori is een eeuwenoude Japanse verftechniek die je toepast op stof. Door de stof af te binden, te vouwen of samen te persen ontstaan plekken waar de verf niet kan komen. Daardoor groeien er mooie motieven en kleureffecten. Het is een vorm van tie & dye.

In deze workshop leer je een aantal niet “ingewikkelde” shibori technieken en werken we met natuurlijke verf. De twee verfbaden, met als basiskleuren paars/blauw (van een groente) en zomers geel (van een specerij) kunnen we totaal veranderen door de PH waarde te beïnvloeden. Daarmee creëren we de kleuren roze, groen/blauw, grijs, en de warme kleuren oker en rood. Een spannend en kleurrijk proces dus en enorm verrassend om hiermee te experimenteren.

Tussen het verven door is er tijd voor een korte rondleiding door De Tuinen van MergenMetz, waar in het hele vroege voorjaar toch al allerlei dingen te zien zijn. Mocht het een hele mooie voorjaarsdag zijn dan kunnen we eventueel ook buiten werken, maar het meest waarschijnlijk is dat we je ontvangen in onze prachtige serre en open keuken.

Je gaat aan het eind van de middag naar huis met een verscheidenheid aan lappen met zowel vrolijke als zachte kleuren en met wonderlijke patronen. Waar je zelf weer iets van kunt maken (bijvoorbeeld kussenhoezen).

Let op: bij shibori ligt de stof maar kort in het verfbad. Daardoor is de kleur wat kwetsbaarder en gevoeliger voor zonlicht dan bij intensiever verven. Ook blijft de PH waarde na het verven beïnvloedbaar en kan contact met een bepaalde zuren en zouten vlekken veroorzaken. Deze techniek is dus minder geschikt voor kleding.

—————————

Zelf meenemen: 6 lapjes dun, wit, geweven katoen van ongeveer 50×50 cm, die voor de workshop heet gewassen zijn met een PH neutraal wasmiddel. Het mag b.v een oud dun laken zijn. Maar beslist 100% katoen om de verf goed op te kunnen nemen.
En: pen en papier om notities te maken.

Evt. aan te schaffen tijdens de workshop: kleine zakjes voorbeitsmiddel en ijzersulfaat. Deze middelen gebruik je als je thuis wil voortborduren op deze mooie Japanse techniek. Tijdens de workshop krijg je hier uitleg over.

————————-

Programma

  1. Vanaf 13.15 ben je welkom, we starten om 13.30 met een korte kennismaking – met elkaar en met De Tuinen van MergenMetz. Uiteraard met een lekker kopje koffie of thee met iets lekkers erbij.
  2. Daarna gaan we aan de slag. Pietje geeft uitleg bij elke techniek en ze laat voorbeelden zien.
  3. We maken 4 tot 6 (afhankelijk van de tijd) verschillende prints per persoon. Tussendoor is er tijd voor een korte rondleiding door de Tuinen van MergenMetz; we kijken wat er in dit hele prille voorjaar al te zien is.
  4. Rond 16 uur ruimen we gezamenlijk op en sluiten we af. Om 16.30 is het einde van de workshop.

Wat krijg je? Verf en afbind-materialen, koffie, thee, water (witte lapjes neem je zelf mee).
Hoe lang duurt het? van 13.30 tot ongeveer 16.30 (3 uur)
Wat kost het? 59 euro
Wat moet je meebrengen? 6 lapjes dun, wit, geweven katoen van ongeveer 50×50 cm, die voor de workshop heet gewassen zijn met een PH neutraal wasmiddel. Het mag b.v een oud dun laken zijn. Maar beslist 100% katoen om de verf goed op te kunnen nemen.
En pen en papier om notities te maken.
Moet je iets kunnen? Nee, iedereen kan meedoen. Mits je handen goed functioneren.


Pietje Snijders

Pietje Snijders begeleidt deze workshop. Zij ontwerpt collecties kussens, tafelkleden en sjaals van voornamelijk katoenen en linnen stoffen die zij bedrukt met planten of kleurt met natuurlijke verfstoffen. Dat kan zowel door een blad als stempel te gebruiken als met sjablonen of via zeefdruk, maar ook met ecoprinten of diverse shibori technieken.

Laat je verrassen! Want uit reacties van cursisten blijkt elke keer weer dat het werken met natuurlijke materialen tot verrassingen leidt. Pietje leert je anders te kijken naar de natuur en hoe die nieuwe blik toe te passen in een creatief proces. Door haar ervaring zorgt ze ervoor dat je met een hernieuwde blik naar huis gaat. Met plezier experimenteren staat centraal.

Pietje kennende zal zij jullie met bevlogenheid en kunde van begin tot het eind meenemen op deze spannende en creatieve reis. Ze brengt ook een aantal van haar prachtige bedrukte sjaals mee als voorbeeld, en eventueel om aan te schaffen.

Datum: 12 maart 2023
Tijd: 13.30 tot ongeveer 16.30 uur
Locatie: De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth (zie contact)
Aantal: Maximaal 10 deelnemers (en minimaal 8)
Prijs € 59 p.p. incl koffie/thee/lekkers en verf/afbind materialen (lapjes zelf meebrengen)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “12 maart 2023 – Workshop Shibori ‘tie&dye’ – met natuurlijke verfstoffen!” te beoordelen