13 november 2021 – Workshop worst maken

 65,00

Op voorraad

Beschrijving

Eigen worst is goud waard. Om een keer in de praktijk te ervaren en daarna misschien voortaan thuis….

Tijdens deze workshop leer je de kneepjes

Wij hebben al jaren Bonte Bentheimer Landvarkens, we fokken ze om het ras in stand te houden. Maar wij maken zelf ook vlees(waren): spek, ham, worst. Je hoeft geen varkens te houden om zelf worst te kunnen maken. Vlees en darmen kunt u bij de slager kopen. In deze workshop leer je hoe je zelf worst kunt maken.
We gaan varkensgehakt kruiden, goed mengen, in de darmen persen. Want eens gezien hoe het in zijn werk gaat, dan is het voortaan een makkie. Dan kunt u daarna beslissen of u het voortaan zelf thuis doet.

Om gevoel bij het vlees te krijgen, benen we een middenstuk van het varken uit. Daar draaien we gehakt van. (Een heel varken uitbenen duurt veel te lang.) Aan het eind van de middag braden we enkele worsten en eten die op. En daarbij een glas wijn, bier of wat anders.

Jullie krijgen allemaal een pak zelf gemaakte worst mee naar huis.

Bonte Bentheimer

In deze workshop gebruiken we vlees van dit varken, dat het mooiste varkensvlees levert. Rijker dooraderd, roder (omdat ze buiten lopen en meer bewegen) en ook vetter vlees. En vet geeft smaak. Misschien is het een van onze eigen dieren (we slachten alleen als het moet), anders komt het van goede bron (van een collega-lid van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken).

Datum: 13 november 2021
Tijd: 13:30 – 17:30 uur
Locatie: MergenMetz (zie contact) – helemaal naar achter doorlopen, naar het tweede gebouw.
Aantal: Maximaal 8 deelnemers dus boek tijdig.
Prijs € 65 p.p. incl wijn of bier of fris (mits normale inname)

We maken alleen verse worst – braadworst. (Droge worst vereist meer.) En iedere deelnemer krijgt een pak mee naar huis. Als u een eigen recept wilt toepassen, neem dan zelf voldoende kruiden mee. (Voor droge worst is de eerste fase gelijk, maar daarna moet ze x dagen rijpen en dan vervolgens maanden hangen. Dat past helaas niet in een workshop.)

Pionieren

In 2007, voordat het een hype werd, verzorgde Anne Zeevalk van Annes Kookpunt (bestaat niet meer) bij MergenMetz de eerste workshops worst maken. Misschien wel in Nederland.
Wie weet. Elk jaar, elke maand, elke dag zijn er weer mensen die dichter bij de oorsprong van hun eten willen zijn. Misschien jij nu ook?

Zie hier over een workshop in Zevenaar, in 2011, waarbij ook een halve bonte bentheimer werd uitgebeend. De slager Franz Gerritschen had een tè gemechaniseerde slagerij.

 

 

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “13 november 2021 – Workshop worst maken” te beoordelen