Velikonoční betekent Pasen. Nádivka moet op iets als taart of cake duiden. Het is een cake van oud brood, ei, (wilde) groenten en kruiden en vlees of paddenstoelen
Neem een ruime kom en week het brood in de melk. Als het goed is, is er niet te veel melk. Wat kneden helpt.
Was de (wilde) groenten goed. Blancheer het kort (hooguit een minuut) in kokend water, laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.
Scheidt de eieren. Kieper de eigelen bij het melkbrood, doe de eiwitten in een aparte, vetvrij gemaakte kom.
Meng eigelen en het brood. Doe er de baking soda door en een beetje gesmolten boter.
Meng de kruiden erdoor, dus de bieslook en kervel of een ander kruid als je deze niet hebt.
Meng de oesterzwamblokjes erdoor.
Klop de eiwitten stijf.
Knijp de groenten in het vergiet wat uit, trek de bal weer uit elkaar en hak het fijn. Doe bij het melkbrood-eigeel-kruidenmengsel.
Meng alles goed door elkaar. Spatel dan het eiwit erdoorheen. Draai flink wat peper uit de molen erover en wellicht een snuf zout erdoor doen. Meng nog eens.
Vet een bakvorm met de boter. Verdeel het "beslag" in de bakvorm. Het is een stijf, grof geheel, dus druk het lichtjes aan.
Bak gedurende pakweg 25 minuten op 190° C - maar dit heeft alles te maken met de bakvorm en de hoogte van de cake. Dus let op.
Als de bovenkant bruin begint te worden en het is wat gerezen, dan is de Tsjechische paascake klaar.
Snijd in punten en eet smakelijk!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.