Een gewone linzensoep, vaak met worst, kennen we allemaal. Deze Turkse variant is exotisch en vegetarisch. En lekker!
Breng de groentebouillon langzaam aan de kook. Over minuut of tien nodig.
Neem een ruime pan, verhit de olie op matig vuur.
Smoor de ui, tot ze glazig wordt. Niet laten aanbakken.
Als de ui goed is, alle groenten erbij doen. Doe het vuur wat hoger en schep regelmatig om. Dan de tomatenpuree erdoor doen, omscheppen, even aanbraden.
Doe de hete bouillon erbij. Ook even doorroeren, het deksel op de pan en een minuut of vijf laten koken.
Doe dan de linzen erbij. Breng aan de kook, draai het vuur lager, schep goed door en door en leg het deksel op de pan. Laat 10 à 12 minuten koken.
Doe ondertussen de paprikapoeder en munt erbij.
Als de linzen beetgaar zijn (en aardappel ook), dan is het ongeveer klaar. Als je zulks wenst: zet de staafmixer er gedurende enige tijd in of pureer op een andere manier. (Wij doen het eventjes, dus dat de soep niet te glad wordt.)
Meng de honing en citroensap erdoor, breng op smaak met peper en zout. Serveer met een eetlepel yoghurt of crème fraîche.
Verse munt hebben we niet nu in de tuin, of het is gewoon lelijk. Droge munt ook niet. Maar wel muntthee met als ingrediënt: 100% BIO pepermunt. Dus een zakje daarvan open gemaakt en door de soep geroerd.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.