Een bizar en heerlijke risotto met een zachte romige textuur, zonder gebruik van kaas, boter of room. Met een Oosterse touch door miso en tahin.
Doe de knolselderijblokjes, hele tenen knoflook, tamme kastanjes (2 apart houden), laurierbladen en tijm in een pan en voeg water toe tot het net onder staat. Het deksel op de pan en aan de kook brengen.
Laat een minuut of 20 koken, of eerder als de knolselderij gaar is.
Ondertussen in een stevige pan de ui met de geperste knof en preigroen op laag vuur smoren.
Na een minuut of vijf de rijst erbij doen. Draai het vuur wat hoger en schep om, zodat de rijst gecoat is met de olie. En dan: giet er een flinke scheut witte wijn bij. Breng weer aan de kook en vuur laag. (De wijn moet nu eerst inkoken.)
De knolselder-kastanje kokerij afgieten, het kookvocht opvangen in een steelpan. Vis de laurierbladen eruit. Doe de gekookte groenten, zonder de laurier dus, in een maatbeker. Deze gaan we straks pureren.
Ze de steelpan op een laag vuurtje, naast de pan met de risotto. Doe wat bouillon bij de risotto en roer de risotto door. Herhaal dit tot de risotto beetgaar is. Dus al dente, met een kleine beet in de korrel.
Neem de maatbeker met de groenten. Doe de miso en tahin erbij. En de citroensap. Zet de staafmixer erop (eventueel een beetje bouillon erbij). Je kunt ook een blender of een keukenmachine gebruiken.
Rasp een of twee tamme kastanjes fijn.
Risotto okay? Mooi! Roer de massa uit de maatbeker door de risotto. Breng op smaak met peper uit de molen en wat zout.
Schep op de borden en strooi er wat geraspte tamme kastanje over en citroenzest.
Serveer!
Het oorspronkelijke recept gebruikt zilvervliesrijst, Engelse barbaren. En er gaan edelgistvlokken in. Om kaas te simuleren? Om de voedingswaarde (mineralen en vitaminen)? Wat een nonsens, knolselder is hartstikke gezond. We hebben het in elk geval niet gemist.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.