Er zijn niet zo veel gerechten van pasta met bietjes. Deze tagliatelle met bieten in een romige saus is heerlijk.
Verhit de oven op 200o C.
Was de bieten en borstel ze schoon. Droog ze af. Bestrooi ze met peper en zout en pak ze, tezamen met het kaneelstokje, in aluminiumfolie.
Leg het pak drie kwartier of langer (dat kan wel 1½ uur worden) in de oven. Tot de bieten (bijna) gaar zijn.
Af laten koelen. Uitpakken. De bieten pellen – als ze niet goed gaar zijn, gaat dat wat lastiger: een mesje gebruiken – en in kleine blokjes snijden.
In een stevige pan de olie verwarmen en op middelhoog vuur de sjalotten en knoflook glazig fruiten.
Bietenblokjes, wijn en bouillon erbij doen. Inkoken tot de helft van het vocht over is.
Terwijl dit gaande is, kan de tagliatelle worden gekookt.
Doe de room bij de bieten en laat pruttelen tot de saus wat dikker is geworden. Dille erbij. Mierikswortel erbij. Even roeren. Klaar.
Doe de tagliatelle in diepe borden en schep de bietensaus erop en strooi wat kaas erover.
Opdienen.
1) En denk nu niet: het is winter en ik heb geen verse dille. Dan gebruik je gewoon gedroogde dille. En voor de zure room kan ook andere (slag-)room worden gebruikt. Speel met de hoeveelheden.
2) Ik heb elk bietje apart in folie gepakt met een half kaneelstokje. De kaneellucht beklijft inderdaad subtiel in het bietje.
3) Geen dille op voorraad, ook niet gedroogde. Dus tijm gebruikt. Daarvoor is Smaakvrienden Groenten weer handig: even biet op zoeken en zie welke kruiden erbij kunnen.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.