Een uitermate smakelijke risotto zonder vlees maar met shiitakes en, vroeg in het jaar Brave Hendrik i.p.v. spinazie
Was de Brave Hendrik twee of drie keer. Verwijder hele lange bladstelen. Laat uitlekken, eventueel met een slazwieper overtollig vocht eruit werken.
Is de bouillon tegen het kookpunt?
Neem een stevige pan (kasserol) en verhit daarin de olie en de boter (of reuzel). Doe de sjalotten erbij en smoor tot deze glazig zijn.
Draai het vuur hoog. Doe de rijst erbij en roer het goed door het vet. Als de rijst 'bedekt' is een goede scheut wijn erbij en het vuur laag draaien. Roer en houd in de gaten, tot de wijn zo'n beetje is verdampt cq opgenomen.
Doe de knoflook en shiitakes erbij plus een kloeke scheut hete bouillon. Roer en laat het een paar minuten koken op laag vuur.
Doe de tomaten erbij. En weer wat bouillon. Let op: Het moet niet te droog worden en zeker niet te nat. Risotto moet kruipen :-)
Proef even. Als de rijstkorrels nog iets te hard zijn, is het moment daar om het Brave Hendrik-blad erdoor te roeren. (Dat zal vermoedelijk in twee, drie porties gaan omdat het blad moet slinken.)
Doe er eventueel nog wat bouillon bij. Blijf roeren, al het blad moet slinken. Test even - neem een bladsteel - of deze zacht genoeg is. Zo nee, nog even door verwarmen en roeren.
Zo ja: voeg de kaas en de peterselie toe. Roer het er goed door.
Schep op en eet smakelijk!
Voor de shiitakes kunnen ook champignons, in plakjes, worden gebruikt.
Voor de Brave Hendrik kan jong spinazieblad worden gebruikt.
Wij hadden shiitakes geoogst, in plakken gesneden en gedroogd. Voor dit gerecht dus eerst geweekt.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.