Een zeer smakelijke schotel van gebakken blokjes knolkervel, aardappel en champignons of shiitakes. En een paar aardperen.
Je kunt de rauwe blokjes aardappel meteen in de koekenpan bakken, wij koken ze eerst een beetje, afgieten en wat uit laten dampen in een zeef of vergiet
Als je champignons gebruikt, snijd ze in tweeën. Voor verse shiitakes: idem
Neem een ruime koekenpan. Verhit daar een scheut olijfolie in. (Wij doen er ook nog een lik ghee bij ivm beter bakresultaat.)
Bak de aardappelblokjes, schep af en toe om en als ze bruin beginnen te worden: de knolkervel en aardperen erbij. Bak nog een tiental minuten, doe er eventueel een beetje water bij. Wij leggen een deksel over de koekenpan.
In een aparte koekenpan de spekjes uitbakken en op het laatst de knoflook erdoor.
Doe dan de sjalotten en de paddenstoelen bij de pan met aardappelen en knolkervel. Maal er wat peper over. Schep goed om en laat gaar worden.
Doe de spekjes erbij en schep om.
Proef, eventueel nog wat peper? Zout? (We denken van niet, maar wie weet....)
Schep op de borden en bestrooi met wat peterselie.
Wij hebben eigen gedroogde shiitakes, die zijn een half uurtje tevoren in heet water geweekt. Die zijn dus voor het drogen al in plakjes gesneden. Daar doen we dan niets meer aan.
Aardperen mogen. We trokken een lastige plant weg en hadden opeens twee handen vol aardperen. Een deel voor de varks, een deel in de pan.
Vegeratisch? Spekjes kunnen weggelaten worden, zeker als je shiitakes gebruikt.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.