Zeer smakelijke schotel, die je kunt bakken als een cake, met lagen savooiekool en gehakt met rijst en dat gekruid met paprikapoeder en karweipoeder.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen (bij ons duurt dat 20 minuten)
Neem een ruime pan om de kwarten kool in te koken. Breng het water met wat zout aan de kook en kook de brokken kool hooguit 10 minuten. Liefst iets korter.
Giet de kool af, vang wat water op in een beker. Laat de stukken kool uitlekken.
Neem een stevige pan, verhit de olie en bak op lager vuur de ui glazig.
Doe de gehakt erbij, de knoflook, de paprikapoeder en de karwei. En wat peper uit de molen en een snufje zout. Schep goed door en maak het gehakt rul. Giet er wat kookwater van de kool bij. Niet te veel. Schep door en laat pakweg 10 minuten inkoken.
Verwarm de oven voor op 200℃
Doe de afgegoten rijst bij de gehakt en schep alles goed om. Het moet niet te droog zijn, maar zeker niet te nat.
Neem een bakvorm. (Wij namen een cakevorm, maar een ovenschaal kan ook.)
Vet de bakvorm in, als dat nodig is.
Snijd de stukken stronk uit de kwarten. Leg een laag koolbladeren onder in de bakvorm. Schep daaroverheen het gehaktmengsel. En dan weer een laag kool en een laag gehakt en tenslotte een laag koolbladeren.
Meng de ricotta met het ei. Smeer dit over de bovenste koollaag.
Zet pakweg 25 minuten in de oven - de bovenkant moet mooi bruinen.
Schep uit de bakvorm, of, zoals wij, keer het uit de cakevorm en nog een keer terug op een snijplank, zodat de bovenste laag boven is.
We hebben iets meer kruiden genomen. Ook een ui meer.
Myreille mengt de rijst en de gehakt niet. Wij wel - uit een ander Hongaars recept voor deze schotel geleend. En zij gebruikt 500 gram zure room, wij ricotta met een ei erdoor. En zo maak je dan een "nieuw" recept. En verder kookt en bakt ze, naar onze mening, van alles veel te lang. Maakt niet uit, zoals het hier staat is het heerlijk.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.