Een klassieker op een meer moderne wijze: gegrilde asperges. De ham en ei erbij en wat kleine aardappel met gesmolten boter maken het af.
Uren tevoren halen we de kontjes van de asperges en leggen ze in een bak water. Dan "zuigen" ze zich vol en worden mooi stevig.
We schillen met een beugelschiller, let op dat je geen schil laat zitten. Eventueel daarom twee keer schillen (wel zonde van de asperges).
Droog de asperges af. We gaan er immers olie over smeren.
Het grillen van de asperges duurt misschien vijf à tien minuten, dus zet de aardappels eerst op, zodat asperges en aardappels ongeveer gelijktijdig klaar zijn. Maar de vlam mag al wel onder de grillpan of grillplaat.
Smeer de asperges in met de olie, draai er eventueel wat peper over en leg ze op de hete grillplaat/-pan.
Keer de asperges regelmatig een kwartslag. Alle kanten mogen (of moeten) streepjes krijgen. Houd ze tegen elkaar, dan rollen ze niet terug. Zeker de kromme asperges zijn lastige jongens. Dus houd ze in het gareel.
Je merkt vanzelf of de asperges soepel worden. Dat is het moment om te stoppen.
Aardappels afgieten en even laten uitdampen. Grillplaat uit.
Leg de asperges op de borden, wat aardappels ernaast.
Drapeer een plak (of twee) ham over de asperges en daarover verkruimeld ei. Giet er wat gesmolten boter over en bestrooi met de bieslook.
Serveer.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.