Print

Perfecte falafel

Dit is gewoonweg de lekkerste en beste falafel, maar wel twee dagen tevoren beginnen met het weken van de kikkererwten.

Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Voorbereiding 2 dagen
Kooktijd 1 uur
Voor 16
Auteur Nadia Zerouali & Merijn Tol - boek: Bismilla Arabia

Ingredienten

  • 1 kg gedroogde kikkererwten
  • 2 uien grof gesnipperd
  • 5 tenen knoflook
  • 1 bos echte (platte) peterselie blad
  • 1 bos verse koriander blad
  • 1 groene peper zaad eruit, grof gesneden
  • 3 eetl kurkuma
  • 3 eetl komijnpoeder
  • 2 eetl korianderzaad
  • theel bakpoeder

Bereiding

  1. Twee dagen tevoren de droge kikkererwten in een kom in ruim water zetten. Zet dit in de koelkast. Verschoon een paar keer het water.

  2. Laat de kikkererwten goed uitlekken

  3. Pureer alles - wij deden dat in drie batches (met ui, met korianderblad, met peterselie) in de keukenmachine en mengde het daarna nog eens goed in de kom

  4. Draai er ballen van, ter grootte van een golfbal.

  5. Verhit de olie tot ca 180°C

  6. Bak de ballen per zes, zeven stuks tot ze mooi bruin zijn.

Opmerkingen

Deze zijn werkelijk goed en lekker. Eerder hadden we ook al falafel gemaakt en soms was het een grote flop. Gebruik in elk geval nooit kikkererwten uit blik of gekookte kikkererwten. Die zijn te nat en dat wordt een drama bij het frituren.