'Nduja (met apostrof) is een zeer zachte chorizo uit Calabriƫ, het zuiden van Italie. Hiervan een saus met blokjes aardappel en grote, korte pasta en wat smeltende blokjes provelone. Niet te versmaden.
Als je chorizo gebruikt, kies de zachtste worst. Ontvel deze en maal het in de keukenmachine tot een vorm van grof gehakt.
Zet een pan water op om de pasta te koken.
Neem een stevige pan (kasserol) en verhit daarin een goede scheut olijfolie.
Smoor de gesnipperde ui glazig. Doe de 'nduja of gemalen chorizo erbij. Even aanbakken.
Doe er een goede scheut water bij en ook de knoflook en de aardappelblokjes. Breng aan de kook.
Uiteindelijk moet het een soort dikke saus worden, kruipen als risotto. Dus het is wat spelen met water erbij, deksel erop of eraf.
Terwijl de aardappelblokjes garen, kook je de pasta.
Als de pasta gaar is, schep het met een schuimspaan over bij de aardappels-in-saus. Het hindert niet als er wat water meekomt. Schep goed door en door.
Doe de blokjes provolone erdoor. Als ze beginnen te smelten is het tijd om te serveren. Schep in de borden en eet smakelijk!
Om er wat meer pezazz aan te geven hebben we, voordat de pasta erbij komt, een kloeke eetlepel pesto van zongedroogde tomaten erdoor gedaan en een beetje harissa.
We hebben een aantal Italiaanse recepten gevonden die het allemaal wat anders doen. De een gebruikt er nog zongedroogde tomaten bij, de ander strooit er Parmezaan over.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.