Vooral koud een lekkere, frisse quiche voor een warme zomeravond.
Verhit de oven op 220°C
Laat de bladerdeeg ontdooien. En bekleed dan de quichevorm ermee. (Laat wat over de rand hangen, want het krimpt.)
Snijd wat kerven in de bodem en als de oven op temperatuur is, bak het deeg in de quichevorm een minuut of tien voor.
Schil ondertussen de koolrabi, let erop dat de onderzijde dikker moet worden geschild omdat het houtig kan zijn. En snijd het in dunne reepjes - julienne. Dat gaat het makkelijkst met een mandoline (zie keukengerei).
Bak de spekjes uit in een stevige (koeken-) pan. Doe er op het laatst de ui bij en bak tot het glazig is. Vuur uit. Af laten koelen.
Denk erom, er staat wat in de oven. Haal dat er uit als het deeg wat neigt te bruinen.
Meng, in een kom, de ricotta met de 4 eieren. Een mixer is makkelijk.
Meng de reepjes koolrabi door de ricotta-ei.
Schil de appel, en maak er net zulke reepjes van als van de koolrabi. Meng deze ook in de kom door de ricotta en koolrabi.
Meng de knoflook, tijm en een handje van de kaas er ook door.
Als de met ui uitgebakken spekjes redelijk zijn afgekoeld, mag dat ook door het mengsel. Maal er rijkelijk peper uit de molen over. (Zout is niet nodig, want spek en kaas zijn ook al zout.)
Spreid alles in de quiche. Misschien even tevoren het opgebolde bladerdeeg terugduwen.
Strooi er wat kaas over en zet in de oven. Een kwartier, twintig minuten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.