Reepjesvla is de naam die de familie Metz heeft gegeven aan chocolademousse met eiwit en zonder room.
Let op: Het is 1 ei per pakweg 25 gr chocolade. En suiker naar smaak.
Wij gebruiken ruwe rietsuiker. Deze malen we in de keukenmachine nog wat fijner.
Scheidt de eieren zorgvuldig. Gebruik daartoe twee grote bakken en een klein bakje. De twee grote zijn voor de verzamelde eiwitten en eigelen en het scheiden van elk ei doet u boven het kleine bakje, waar u het eiwit in opvangt. Is het schoon – d.w.z. geen eigeel bij het eiwit -, dan giet u het in de grote bak met de andere eiwitten. Is het misgegaan, dan (a) voor een omelet, (b) de hond, (c) ander doel of misschien wel (d) de gootsteen.
Smelt de chocolade au bain-marie. (Daar zijn ook heel erg handige pannetjes voor.) Laat het niet tè heet worden.
Ondertussen klopt u de eiwitten stijf. Gebruik een absoluut vetvrije schaal (evt. met citroensap extra ontvetten). Begin met een klein beetje suiker en doe later de rest erbij. En als we stijf kloppen bedoelen dan is het ook zo. De schaal moet ondersteboven gehouden kunnen worden, zonder dat het eiwit eruit valt of glijdt.
Als u de bovenstaande hoeveelheden heeft aangehouden, heeft u een leuke massa eiwit.
Als de gesmolten chocolade te heet is, even wat laten terugkoelen en dan ca. de helft van de eigelen erdoor mengen. De chocolade wordt acuut dikker.
Spatel het opgeklopte eiwit door de chocola. In deze volgorde, dus niet chocola door het eiwit. Voorzichtig: door de kom te draaien en telkens langs de binnenrand van de kom te scheppen. Eerst lijkt het een onmogelijke zaak, maar maakt u zich geen zorgen.
Door het omscheppen en het mengen met de “zware” chocolade neemt het volume af. Doe het over in een schaal en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Het is, ondanks dat er geen room in zit, machtig spul. Dus een eetlepel p.p. is al snel voldoende.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.