Een winters gerecht van gestoofde aardperen – oftewel: topinamboer, dan wel topinambour – met bacon, tomaten en een glas rode wijn. (Erin, welteverstaan. Maar erbij is ook erg lekker.)
Stoven dus.
Schil de aardperen en snijd ze vrij dikke plakken en kook ze 5 minuten in een blanc (= water met wat bloem en citroensap, om de aardperen op kleur te houden. Of water en melk. En/of met wat boter).
Laat de plakken uitlekken en leg ze dan in een kasserol (stevige pan), met de olie en de gehakte bacon.
Laat dit een paar minuten vrij snel bakken, doe de hele teen knoflook erbij, peper, zout, de kruiden en de tomaten.
Doe het deksel op de pan en laat het geheel een kwartier zachtjes stoven.
Roer dan de bloem erdoor, laat die 1 a 2 minuten meekoken en voeg dan wijn en water toe.
Stoof het gerecht tot de aardperen helemaal gaar zijn en de saus goed is doorgekookt. (Als de saus waterig is het deksel van de pan halen om te laten indikken.)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.