Betrekkelijk snel en lekker gerecht. Spaghetti-achtige slierten van courgette met een heel gewone bolognesesaus van rundergehakt, ui, knoflook en tomaat. En natuurlijk basilicum
Gebruik een mandoline/groentenschaaf om de slierten snel te kunnen snijden.
Wij snijden ze in de lengte over de mandoline in lange slierten en houden een “balkje” sponzig binnenste vruchtvlees over. We snijden ze dus niet op. De rest gaat naar de kippen of varkens. Je moet ca. 150 gram slierten p.p. overhouden. Dus 600 gram voor dit recept.
Wij strooien wat zout over de slierten en laten ze in een vergiet uitlekken. (Daarom is het handig dit onderdeel al uren eerder te doen.)
Pers de knoflook ruim van te voren, dan is ze het gezondst. Moet minstens een kwartier liggen. (Lees dit boek.)
Neem een stevige pan, scheut olijfolie erin en verwarm op middelhoog vuur. Verkruimel het gehakt erboven. Blijf er met een houten lepel tijdens het bakken op in hakken zodat het niet weer aan elkaar gaat zitten en verkruimelt.
Doe de ui erbij. Er mag al wat verse peper boven worden gedraaid.
Als de ui glazig is de tomaten er boven fijnknijpen. Dat doen wij gewoon met de hand. De knoflook mag er ook al bij. Laat de boel zachtjes pruttelen.
Tegen het einde meng je de basilicum of de oregano er door. Breng op smaak met peper en zout.
Als je de indruk hebt dat de bolognesesaus lekker is geworden, dan neem je een ruime koekenpan (of andere stevige pan) en bakt de uitgelekte slierten op in een scheut olijfolie. Wel regelmatig omscheppen. Het hoeft niet door en door gaar te worden, een stevige beet is juist wel lekker. Maar wel heet genoeg. Dus dat bakken duurt een paar minuten.
Opscheppen.
Slierten op het bord, saus erop, kaas erover, eten!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.