Een uitmuntende risotto met dun gesneden palmkool, gesmoord in witte wijn en afgemaakt met ietwat harde geitenkaas.
Zet een pan water op om de palmkool te stoven.
Was de palmkoolbladeren drie keer. Snijd ze in dunne repen - paar keer een bundeltje oprollen tot een "sigaar" en dan snijden
Doe de palmkool in de pan kokend water, en laat vijf à tien minuten koken. Palmkool moet voldoende zacht zijn; gaat straks nog wel in de risotto, dus niet te zacht.
In een stevige pan - kasserol - een fikse scheut olijfolie doen en de ui, wortel, bleekselderij en knof op matig tot laag vuur even aanfruiten. Doe er ½ glas wijn bij.
Doe de gehakte rozemarijn erbij. Vuur laag houden.
Als het wat "droger" wordt de rijst erbij, goed omscheppen en dan..... de palmkool. Die vis je met een schuimspaan uit het water. Het kookwater gaan we namelijk gebruiken als bouillon voor de risotto.
Schep goed door elkaar, zodat kool en rijst een beetje gelijkelijk is verdeeld.
Maak de risotto af, d.w.z. telkens een soeplepel kookvocht erbij, doorroeren en wat in laten koken cq. rijst neemt vocht op. Dat glas wijn mag er ook bij.
Na pakweg 20 minuten is het wel klaar. De rijst moet nog wel een beet hebben.
De geitenkaas grof raspen en erdoor doen. Op smaak brengen met peper en zout en dan serveren!
Het oorspronkelijke recept bevat geen kaas. Maar we vonden palmkool, rozemarijn wel een mooie match met geitenkaas die we hadden liggen.
Dus kies zelf: geen kaas, Parmezaanse kaas of (ook) geitenkaas.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.