Betrekkelijk eenvoudige, basic taart met bieten en die met allerlei kruiden en noten mooi op smaak gebracht kan worden. Wij gebruikten salie.
Kook de aardappelen, giet af en stamp ze.
Maak er puree van met de eieren en evt. wat melk (of, zoals wij, een paar lepels crème fraîche, die we nog over hadden).
Bak de gesnipperde ui in wat olijfolie glazig.
Wij knepen de walnoten met onze handen kleiner (nog steeds wel behoorlijke stukken) en deden dat erbij. Door het meebakken wordt het arome een beetje aroma losgemaakt.
Bekleed bodem en rand van de springvorm met het bladerdeeg, prik in de bodem en bak 10-20 minuten leeg (blind) voor in een oven op 2000 C (zie opmerking 1).
Meng de puree, bietenbrokken, salie, ui en walnoot goed. Breng stevig op smaak met peper & zout.
Vul de voorgebakken taart en bak nog eens, tja, 20 minuten. Check even. En als het al wat begint te worden, dan de kaas erover strooien en afbakken.
1. Bij het blind bakken van het deeg is het handig het bladerdeeg om de bovenrand te buigen/plakken. Het komt namelijk nogal eens voor dat de rand anders inzakt. (En als het allemaal gebakken is, snijdt u hetgeen over de rand hangt er gewoon vanaf.)
2. Het is een experimenteertaart. U kunt er ook andere kruiden door doen. En misschien wat gebakken spekjes. Peterselie.
3. Chioggiabieten, die wij gebruikten, zijn rauw rood-wit geringd. Gekookt worden ze bleekroze. Ze zijn zoeter en minder aards van smaak dan de gewone rode biet.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.