Een gerecht uit het Midden-Oosten van rond de Middellandse Zee met courgette, tomaat, kikkererwten, kruiden en.... een gepocheerd ei.
Liefst geen kikkererwten uit pot, dat is weke, slappe zooi. Kook gedroogde kikkererwten in een uur of iets meer beetgaar - doe wat zout en bijv. laurierblad in het water. Afgieten, uit laten lekken. Dit kan al de vorige dag of 's ochtends worden gedaan.
De rest is assamblage.
Courgettes is een kwestie van inschatten. De maat in de winkel is eigenlijk iets te groot. Lekkerder zijn kleine dunne. Maar dan moeten het er misschien meer dan twee zijn.
Verhit wat olie in een ruime pan. Dit kan een kasserol zijn (gietijzeren pan) of een ruime hapjespan (koekenpan). Smoor daarin de ui zacht gaar, niet bruinen. En doe de knoflook erdoor. En de paprika.
Doe vrijwel onmiddellijk daarna de tomaten in de pan, en de kruiden, en wat zout. Schep door en om, en doe de coyurgette er ook maar meteen bij. Nog even doorscheppen.
Als er een deksel is, het deksel op de pan. Anders even in de gaten houden dat het niet uitdroogt (beetje water erbij).
Houd het in de gaten: de courgettebrokken mogen niet (te) zacht worden. Na vijf tot acht minuten de kikkererwten erdoorheen doen. Nog even doorstoven en de kaas erdoor doen.
Dan komt de truc:: spreid het oppervlak van de stoofpot wat glad. Druk er - een voor een - een kuil in, bijvoorbeeld met een grote soepopscheplepel. In dat kuiltje voorzichtig een ei tikken, en wel zo dat de dooier heel blijft. Alle vier gehad? Het deksel weer op de pan.
Na zeven, acht, tien minuten, als het eiwit is gestold - de dooier bepaal je zelf, sommigen wensen zacht, anderen hard(er) - is het klaar. Opscheppen!
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.