Heerlijke zomerse salade met de erwten of tuinbonen die voorhanden zijn.
Spelt kan met de grove korrel of in gepolijste vorm worden gekocht (bijv. bij een molen).
Pure spelt kan je drie kwartier tot een uur koken in gezouten water, totdat ze gaar is en er nog wel een beet is – dus test regelmatig. Of je weekt het een nacht in ruim water en kookt het ca. een kwartier.
Gepolijste speltkorrels moeten ca. een half uur worden gekookt. Afgieten en wegzetten.
Dop de erwten en/of tuinbonen.
Verwarm de oven op 180o C of gebruik straks de grill.
Kook de verse erwten of kapucijners een halve minuut in ietwat gezouten water. Giet af en laat uitlekken. Gebruikt u diepvries doperwten, laat ze dan alleen ontdooien.
Tuinbonen iets langer koken, maar ze moeten een beet houden.
Erwten dan wel tuinbonen afgieten en goed uit laten lekken. Dan koelt het ook meteen af.
Als ze dik genoeg zijn; snijd de tien lente-uien in de lengte doormidden. En anders heel gouden. Meng ze met wat olijfolie, strooi er wat zout over en rooster ze, gedurende een half uur of tot ze bruin beginnen te worden, in de oven (op bakpapier) op 180o C.
Als alles afgekoeld en uitgelekt is, meng de spelt met de erwten c.q. kapucijners of tuinbomen en de vinaigrette voorzichtig en goed door elkaar. Meng de bieslook erdoor en sla erdoor. Dit maal voorzichtig, want gekneusd groen staat niet fraai.
Op smaak brengen met nog wat vinaigrette en zout.
Serveer in een schaal met de geroosterde lente-ui en gebrokkelde kaas eroverheen.
Kook de gele spliterwten (verhouding 1 mok water op ¼ mok erwten, dus 1½ cup erwten betekent 6 cups water). Dit is een aangelegenheid die enige aandacht verdient, want voor je het weet heb je gele erwtensoep. Ze moeten nog wel stevig zijn. Kook 20-30 minuten. De spliterwten zullen hun velletje kwijtraken en het lijkt een gele brei. Maar dat komt goed – tenzij u echt te lang hebt gekookt. Dus door een zeef afgieten en uit laten lekken.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.