De verfijnde smaak van de rode Russische kool (een broertje van de boerenkool en palmkool) in combinatie met zoete aardappel, maakt een zeer smakelijke stamppot.
Bereid alles voor. De kookttijd van de zoete aardappel, om deze stampklaar te krijgen, is ongeveer even lang als het smoren van de kool.
Zet de zoete aardappelen (bataten) op en breng aan de kook. (Als het kookt, vuur laag draaien.)
Verhit een scheut olie (en evt. een lik ghee of roomboter) in een stevige pan
Smoor de ui. Als ze glazig wordt, de gesneden kool (met aanhangend water) erbij doen en omscheppen. Houdt het vuur laag.
Na een minuut of vijf ook de knoflook erbij doen en de kruiden. Schep goed om. (Eventueel een beetje water erbij doen.)
Als de zoete aardappel gaar is, afgieten (bewaar evt wat kookvocht voor als het geheel te droog wordt) en stampen.
Meng de stamp door de kool en breng op smaak met wat zout.
Serveer.
Wij aten er gewoon rookworst met een lik mosterd bij. Maar er kan natuurlijk van alles worden verzonnen.
De smaak van de stamp is echter bijzonder en vele malen lekkerder dan de bekende stamppot boerenkool.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.