Opgerolde makreelfilets met rabarber ertussen
Snijd 300 gram van de rabarber in heel kleine stukken, d.w.z. zo dun mogelijke schijven (½ cm of minder) van de stengel. Dat is straks makkelijker om het smeersel te maken. De andere 500 gram in stukken van 1 à 2 cm.
Makreelfilets, 2 p.p. of 1 makreel p.p. en fileer zelf. In dat laatste geval is het handig dat ze niet zijn schoongemaakt. Met een volle buik is het makkelijker fileren.
Verhit de oven voor op 200oC.
Rooster de broodkruimels in een droge koekenpan.
In een andere pan: smelt de boter op middelhoog vuur en smoor de uien glazig. Voeg de 300 gram zeer klein gesneden rabarber toe, met wat peper en zout en stoof het tot het een soort smeersel wordt. Voeg de broodkruimels toe en roer goed door. Uit de pan scheppen en wat af laten koelen.
Leg de makreelfilets op een bord of plank, huidkant naar beneden, en smeer het mengsel erover. Rol de filets op en zet vast met een cocktailprikker. (Zie opmerking 1 en 2).
Bak de makreel een kwartier, misschien ietsje langer, in de oven,
Kook ondertussen de rest van de rabarber (de grote stukken) in een bodempje (heel klein beetje!) water met de suiker gaar. Blijf er bij, want het is zo moes en het is leuk als de stukjes nog herkenbaar zijn.
Serveer de makreel met de rabarber.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.