Traditioneel Italiaanse saus van borlotti-bonen (of kievitsbonen) met o.a. pancetta (spekjes) en salie. Ontzettend lekker over de pasta, al zeggen we het zelf.
1500 gr bonen in peul levert ca. 800 gr gedopte op.
Als u gedroogde bonen gebruikt: week ze enkele uren (een nacht) en kook ze gaar. Dat kan wel een uurtje of wat duren. Als u vers gedopte bonen gebruikt: kook ze in een kwartier tot 25 minuten gaar. Afgieten, maar het kookvocht bewaren.
Doe een eetlepel olijfolie in een grote pan (brede koekenpan of kasserol) en doe de ui en de pancetta er in. Roer af en toe. Als de ui glazig wordt, doe de knoflook, salie en rozemarijn erbij. Even fruiten en het vuur zeer laag zetten.
n het kookboek staat: doe de bonen in de pan en wrijf ca. driekwart met een houten lepel fijn. Verdun met wat kookvocht tot een lekkere, niet te dunne saus. Makkelijker is de bonen met wat kookvocht in een blender te doen en dan de saus met de rest van de hele bonen in de pan.
Verhit de saus, meng de kaas erdoor en breng op smaak met peper & zout. Gebruik nog wat kaas om bij het opdienen over het bord te strooien.
Ontzettend lekker. Volgens het kookboek is dit een bijzonder gerecht, uit het stadje San Giorgio, in de heuvels van Valpolicella, van de familie Dalla Rosa. De borlottibonen zijn een typisch ingrediënt van de keuken van Veneto.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.