Saus van borlottibonen, salie en rozemarijn

Embogoné
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Traditioneel Italiaanse saus van borlotti-bonen (of kievitsbonen) met o.a. pancetta (spekjes) en salie. Ontzettend lekker over de pasta, al zeggen we het zelf.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Uit: De Klassieke Italiaanse Keuken
Ingredienten
 • 1500 gr borlottibonen (in peul) of 250 gr gedroogd
 • 3 eetl olijfolie
 • 125 gr pancetta of gewoon gerookt spekblokjes fijngehakt of -gemalen
 • 50 gr ui, fijngesneden
 • 2 theel knoflook, geperst kwartier voor het de pan in gaat
 • 2 theel salieblaadjes, fijngesneden
 • 2 theel verse rozemarijn, of 1 theel gedroogde
 • peper & zout
 • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
 1. 1500 gr bonen in peul levert ca. 800 gr gedopte op.

 2. Als u gedroogde bonen gebruikt: week ze enkele uren (een nacht) en kook ze gaar. Dat kan wel een uurtje of wat duren. Als u vers gedopte bonen gebruikt: kook ze in een kwartier tot 25 minuten gaar. Afgieten, maar het kookvocht bewaren.

 3. Doe een eetlepel olijfolie in een grote pan (brede koekenpan of kasserol) en doe de ui en de pancetta er in. Roer af en toe. Als de ui glazig wordt, doe de knoflook, salie en rozemarijn erbij. Even fruiten en het vuur zeer laag zetten.

 4. n het kookboek staat: doe de bonen in de pan en wrijf ca. driekwart met een houten lepel fijn. Verdun met wat kookvocht tot een lekkere, niet te dunne saus. Makkelijker is de bonen met wat kookvocht in een blender te doen en dan de saus met de rest van de hele bonen in de pan.

 5. Verhit de saus, meng de kaas erdoor en breng op smaak met peper & zout. Gebruik nog wat kaas om bij het opdienen over het bord te strooien.

Opmerkingen

Ontzettend lekker. Volgens het kookboek is dit een bijzonder gerecht, uit het stadje San Giorgio, in de heuvels van Valpolicella, van de familie Dalla Rosa. De borlottibonen zijn een typisch ingrediënt van de keuken van Veneto.


16 & 17 september 2007
De eerste keer op de klassieke wijze gemaakt, de tweede keer voor Rik en Gerreke met de blender gewerkt. Gegeten met penne. Het kookboek adviseert pappardelle.

26 mei 2009
Soms is een oogst groter dan je denkt. We hadden de winter een zak bonen in de koeling. Om dit jaar te planten. Vorige week legden we 88 borlotto-bonen onder de staken. En we hadden nog een paar kilo over….. Vanavond voor 8 personen gemaakt. En nog hebben we bonen over.

15 november 2015
Deze saus maken we elk jaar wel een paar maal.
“Het ziet er niet uit, maar is ontzettend lekker,” zei ik een keer toen Gerrit Box bij ons aan tafel zat.
“Datzelfde zegt mijn vrouw van mij,” schaterde hij en at stug door.
We hebben genoeg droge bonen, dus hadden we ze de avond tevoren in de week gelegd.
En nu eens foto’s gemaakt – weliswaar met de camera van de telefoon. Maar beter dan niets.

15 september 2021
Het is een rijk jaar voor de kievitsbonen. Dus van verse bonen gemaakt.

2 gedachten over “Saus van borlottibonen, salie en rozemarijn”

  • Borlottibonen zijn in Nederland ook bekend als kievitsbonen. En als pintobonen – een Mexicaanse naam, maar hier ook in gebruik. Ze zijn zeer smaakvol.
   Er zijn droge bonen in de handel. Ik zou geen nier- of kidneybonen nemen, maar misschien kan het zelfs met bruine bonen. Die zijn ook smaakvol. Wel gedroogde en een nachtje laten weken. Smaakvoller dan iets dat lang in pot of blik heeft gezwommen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering