Mole is een rijke, complexe Mexicaanse saus, vaak met chocola, maar het kan ook uit andere ingredienten bestaan. Zoals guacemole, waarin voornamelijk avocado's. Deze is gemaakt met chili pepers, chocola en meer ingrediënten. Het wordt onder andere wordt geserveerd tijdens Día de Los Muertos (Allerzielen – 2 november).
Verhit de olie in een stevige pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en smoor tot ze bruinig beginnen te worden. Dat duurt een goed kwartier.
Draai het vuur laag. Voeg de amandelen, knoflook, komijn- en korianderpoeder toe. Smoor een paar minuten door.
Voeg de chilipepers toe en smoor nog een paar minuten.
Voeg de kippenbouillon, sinaasappelsap, rozijnen en oregano toe. Doe het deksel op de pan en laat stoven tot de chili's zacht zijn. Roer af en toe. Dit duurt pakweg een half uur.
Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat de chocola rustig smelten, dus niet roeren. Na een kwartier zal dit wel een feit zijn. (Dan mag roeren wel.)
Pureer het geheel. In een grote keukenmachine, of in porties met een staafmixer.
Breng op smaak met wat zout.
Verwarm, drapeer over de kip en bestrooi met sesam en de verse koriander.
Serveer met een tortilla.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.