Pollo con mole / Kip met mole

4 van 1 stem
Pollo con mole por el Dia de los Muertos
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
45 min
 

Mole is een rijke, complexe Mexicaanse saus, vaak met chocola, maar het kan ook uit andere ingredienten bestaan. Zoals guacemole, waarin voornamelijk avocado's. Deze is gemaakt met chili pepers, chocola en meer ingrediënten. Het wordt onder andere wordt geserveerd tijdens Día de Los Muertos (Allerzielen – 2 november).

Gang: saus
Keuken: Mexicaans
Auteur: Geleend van Vianney Rodriguez
Ingredienten
  • Kip in stukken, of kipfilets of kipdijen
  • 2 eetl olie
  • 1 st grote ui, in ringen
  • ½ kopje amandelsnippers of hele amandelen
  • 6 st grote tenen knoflook, in plakjes
  • 4 theel gemalen komijn (komijnpoeder)
  • 4 theel gemalen korianderzaad (korianderpoeder)
  • 3 st gedroogde guajillo-chilipepers, zaad en zaadlijst verwijderd
  • 2 st gedroogde ancho-chilipepers, zaad en zaadlijst verwijderd
  • 3 kopjes kippenbouillon
  • 2 kopjes sinaasappelsap
  • ¼ kopje rozijnen of vijgen
  • theel oregano
  • 90 gr pure chocola (100%)
  • vers gehakte koriander ter garnering
  • sesamzaad (zwart en/of wit) ter garnering
  • warme tortilla's
Bereiding
  1. Verhit de olie in een stevige pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en smoor tot ze bruinig beginnen te worden. Dat duurt een goed kwartier.

  2. Draai het vuur laag. Voeg de amandelen, knoflook, komijn- en korianderpoeder toe. Smoor een paar minuten door.

  3. Voeg de chilipepers toe en smoor nog een paar minuten.

  4. Voeg de kippenbouillon, sinaasappelsap, rozijnen en oregano toe. Doe het deksel op de pan en laat stoven tot de chili's zacht zijn. Roer af en toe. Dit duurt pakweg een half uur.

  5. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat de chocola rustig smelten, dus niet roeren. Na een kwartier zal dit wel een feit zijn. (Dan mag roeren wel.)

  6. Pureer het geheel. In een grote keukenmachine, of in porties met een staafmixer.

  7. Breng op smaak met wat zout.

  8. Verwarm, drapeer over de kip en bestrooi met sesam en de verse koriander.

  9. Serveer met een tortilla.

Opmerkingen
  • Deze saus kan 3 dagen van tevoren worden gemaakt. Koel af tot het koud is, dek af en houd gekoeld. Opwarmen op laag vuur voor het serveren.
  • Sudderen maakt amandelen zachter; dit helpt bij het blenden van de mole.
  • Blend in porties – doe uw blender niet te vol en mix op lage toeren, aangezien de saus warm is.
  • Bewaar de mole in een afgesloten bakje, om te voorkomen dat het uitdroogt en/of ongewenste geuren en smaken uit de koelkast absorbeert.
  • Voor de pepers kan gerust ook een andere pittige peper worden gebruikt, wij (d.w.z. Gerhard) gebruikten verse jalapeño-pepers.
  • Luis Leon, de Mexicaanse chocolademaker in Ecuador, appte dat het met maïs-tortillas nog lekkerder is.
  • Wij gebruikten Kuná-100% chocolade. Kijk eens hier.

13 september 2020
Opnamen voor de kookpotcast van Merit Hondelink en Amanda Brouwers. Het thema voor de Week van de Geschiedenis is Oost-West. Hoewel we moestuinier zijn, kozen we voor ver west en chocola. Daar hebben we dankzij onze andere hobby ClearChox, ook enig verstand van. Zo dateert de oudste vindplaats van cacao van 3.300 voor Christus in het zuidwesten van Ecuador. Met name het ras criollo is via Midden-Amerika naar het noorden getrokken tot in het zuiden van Mexico. Cacao groeit tussen de 20ste breedtegraden, dus Mexico-stad, waar de Azteken zaten, haalde het niet. Maar cacaobonen werden onder andere als belastingbetaling geïnd. Het werd juist – misschien wel daarom – in allerlei Mexicaanse rituelen opgenomen. Mexico is er dus bekend om, maar het komt uit Zuid-Amerika.

4 gedachten over “Pollo con mole / Kip met mole”

  1. 4 sterren
    Heerlijk recept! Ik heb dit al vaker gemaakt maar dit recept is tot nu toe het lekkerst. Ik heb wel flink wat verse tomaten erbij gedaan en ga de volgende keer meer tomaten en minder kippenbouillon erbij doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering