Een verrukkelijk zacht soepje van witlof/witloof met een beet van fijngesneden lof en peterselie.
Neem een stevige pan, smelt een fikse klont boter op niet al te hoog vuur. Doe de witlof erbij (dus niet de apart gehouden fijngesneden topjes), de aardappelblokjes en ui. Stoof het enkele minuten en schep regelmatig om.
Doe de tijm, laurier en hete bouillon erbij. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Het deksel op de pan en 20 minuten zachtjes laten koken.
Haal het laurierblad eruit. Pureer de soep met een staafmixer.
Giet de soep - evt. beetje bij beetje - door een fijne zeef. Persend roeren met een houten lepel helpt - of nog beter, de tip (zie bij reacties) om een kleine metalen bolle lepel te gebruiken. De puree die in de zeef overblijft, mag naar de varkens.
Roer room door de soep (scheutje, evt beetje meer), wat nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout.
Giet in borden of kommen en drapeer er wat van de peterselie en fijngesneden witlof over.
Serveer en je zult lof oogsten :-)
* Het misschien van kleur verschoten kontje eraf snijden. Sommigen verwijderen het hart/de kern van de lof, als je goede witlo(o)f hebt is dat niet nodig.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.