Vlaamse witloofsoep

Belgische Witlofsoep
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
40 min
 

Een verrukkelijk zacht soepje van witlof/witloof met een beet van fijngesneden lof en peterselie.

Gang: Hoofdgerecht, Soep, Voorgerecht
Keuken: Belgisch, Vlaams
Voor: 4 Personen
Ingredienten
 • ltr groentebouillon, heet
 • 40 gr roomboter
 • 1 kg witlo(o)f, geschoond* en in brede ringen gesneden (snijd de topjes in heel dunne ringetjes, die gaan later op de soep)
 • 1 st ui, gesnipperd
 • 1/2/3 st kruimige aardappel (1 fikse of enkele kleine), in blokjes
 • 2 theel gedroogde tijm
 • 3 blaadjes laurier bij voorkeur verse en gekneusd
 • ¼ theel geraspte nootmuskaat
 • wat platte peterselie, blad fijngehakt
 • scheut(en) room
 • zout en peper uit de molen
Bereiding
 1. Neem een stevige pan, smelt een fikse klont boter op niet al te hoog vuur. Doe de witlof erbij (dus niet de apart gehouden fijngesneden topjes), de aardappelblokjes en ui. Stoof het enkele minuten en schep regelmatig om.

 2. Doe de tijm, laurier en hete bouillon erbij. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Het deksel op de pan en 20 minuten zachtjes laten koken.

 3. Haal het laurierblad eruit. Pureer de soep met een staafmixer.

 4. Giet de soep – evt. beetje bij beetje – door een fijne zeef. Persend roeren met een houten lepel helpt – of nog beter, de tip (zie bij reacties) om een kleine metalen bolle lepel te gebruiken. De puree die in de zeef overblijft, mag naar de varkens.

 5. Roer room door de soep (scheutje, evt beetje meer), wat nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout.

 6. Giet in borden of kommen en drapeer er wat van de peterselie en fijngesneden witlof over.

 7. Serveer en je zult lof oogsten 🙂

Opmerkingen

* Het misschien van kleur verschoten kontje eraf snijden. Sommigen verwijderen het hart/de kern van de lof, als je goede witlo(o)f hebt is dat niet nodig.


23 december 2021
Door alle covid-maatregelen hadden we elkaar lang niet meer gezien. Vanavond hadden we vier gasten en we aten voor Julia was het vegetarisch – nou ja, we eten zelf ook een groot deel van de week vegetarisch, dus zo bijzonder is het niet. Deze soep is gemaakt van de laatste struiken witloof die we van Cools Grondwitloof hadden meegenomen. En die is van zichzelf al heel erg smaakvol. Goede ingrediënten maken een gerecht.

2 gedachten over “Vlaamse witloofsoep”

 1. Even over de witloofsoep. Lijkt me heel lekker en het is ook de manier waarop ik zelf altijd soep maak. Maar ik heb een aantal jaren kookles gehad en heb daar een hele handige manier geleerd om goed te zeven en zo weinig mogelijk weg te gooien. Want dat willen we toch. Gebruik in de zeef een kleine metalen bolle lepel, zoals een soeplepel maar dan een slagje kleiner. Doe de soep in de zeef en draai met de bolle kant naar onderen vrij snel rond in de zeef. De massa wordt nu steeds compacter en ook droger. Als er niets meer uitkomt , is dit het beetje wat je over houdt. Probeer het maar eens, dan snap je sneller de bedoeling. Voor het overige: heel leuk en leerzaam dat artikel over de witloof. Ik krijg zin om het ook weer eens te proberen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering