Verrukkelijk traditionele soep van boterbonen, spek en chorizo uit de omgeving van Segovia, midden Spanje.
De avond ervoor de droge witte bonen in ruim water in de week zetten. Het gewicht verdubbeld zich. Dus je houdt ca. 1 kg bonen over.
Doe de bonen met voldoende water (niet overmatig veel) in een pan en breng, met het laurierblad er in, aan de kook. Doe dan een scheut koud water erbij. De bonen schrikken. Doe dat later nog eens. Zo blijven ze strak in hun velletje. Na een uur of drie zijn ze wel (zo ongeveer) gaar.
Rond dat moment roerbakt u de ui en de knoflook in wat olijfolie. Als het begint te bruinen pureer je het: draai door een passe-vite of in een beker met de staafmixer (met wat kookvocht van de bonen).
Doe dit bij de kokende bonen, als ook de chorizo en spekjes erbij, de tomatenpuree en de paprikapoeder. Het mag best een gevulde soep zijn, maar doe er naar wens wat water bij.
Zoals alle gerechten staat of valt het met goede ingrediënten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.