Bonensoep met chorizo en gerookt spek

Judiones de la Granja con Chorizo y Bacon

bron: traditioneel gerecht uit Segovia

500 gr droge boterbonen (grote witte bonen); 200 gr chorizo (in dunne plakjes); 200 gerookt spek, in kleine blokjes; 1 laurierblad; 1/2 ui, gesnipperd; 2 tenen knoflook, in plakjes; 6 eetl tomatenpuree; 1 theel paprikapoeder; olijfolie

judiones de la granja con chorizo 3De avond ervoor de droge witte bonen in ruim water in de week zetten. Het gewicht verdubbeld zich. Dus u houdt ca. 1 kg bonen over.
Doe de bonen met voldoende water (niet overmatig veel) in een pan en breng, met het laurierblad er in, aan de kook. Doe dan een scheut koud water erbij. De bonen schrikken. Doe dat later nog eens. Zo blijven ze strak in hun velletje.
Na een uur of drie zijn ze wel (zo ongeveer) gaar.
Rond dat moment roerbakt u de ui en de knoflook in wat olijfolie. Als het begint te bruinen pureert u het: draai door een passe-vite of in een beker met de staafmixer (met wat kookvocht van de bonen).
Doe dit bij de kokende bonen, als ook de chorizo en spekjes erbij, de tomatenpuree en de paprikapoeder. Het mag best een gevulde soep zijn, maar doe er naar wens wat water bij.

15 maart 2015
Een puike soep, die in Segovia bekend staat als een winters maal. We hebben zelf in december spek van Aagje koud gerookt. Dat geeft een bijzondere smaak aan deze soep. We hadden elf mee-eters en deze soep was het voorgerecht. Maar het is eigenlijk een maaltijdsoep.

Opmerkingen
Zoals alle gerechten staat of valt het met goede ingrediënten.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.