Dit is een bijzonder ijs van shiitakes met erin verwerkt met chocola gecoate stukjes van deze paddenstoel. En dat is bijzonder smaakvol.
Wij deden de shiitakes in de keukenmachien en draaiden even pulserend. Stukjes van enkele mm's tot halve cm. Dus niet al te fijn.
Doe in een middelgrote sauspan de melk, room en ¾ van de shiitakes.
Snijd het vanillestokje in de lengte door, schraap de vanille er uit. Doe deze ook in de pan en ook het opengesneden stokje.
Doe er een snuf zout bij en breng het mengsel aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten sudderen. Roer regelmatig.
Ondertussen klop je in een mengkom de eierdooiers en de suiker samen tot een lichtgele massa.
Zeef vervolgens het melkmengsel door een puntzeef. Doe het terug in de sauspan. Niet verwarmen.
Doe de shiitakestukjes, die in de zeef zijn blijven hangen, weg.
Giet vervolgens beetje bij beetje de melk bij de dooiers in de mengkom, terwijl je voortdurend klopt. Zodra de melk en eigeel zijn vermengd, doe je alles terug inde sauspan. Breng het aan de kook, zachtjes, en roer zeer regelmatig cq voortdurend.
Houd dat pakweg 10 minuten vol. De massa wordt dikker, een dunne vla. Als het de achterkant van een houten lepel bedekt, is het okay. (Vallen der gaten in, dan is het nog te dun.)
Zeef het desgewenst nog een keer - niet echt nodig - en doe het over in een platte schaal of pan, schuif in de koelkast. Dit is de basis: een roomijs met shiitakesmaak.
Verwarm de chocola au bain marie tot het mooi dun is. Niet te heet! En pas op dat er geen water bij komt.
Doe de resterende shiitakestukjes in een kom. Meng het met de chocola. Het zal dik en stijf worden. Je moet er bij wijze van spreken een bal van kunnen maken.
Spreid het uit op een platte schaal - bakplaat met bakpapier - en laat afkoelen, desgewenst ook de koelkast inschuiven.
Doe de basis, de "vla", in de ijsmachien. En draai het ijs.
Als het ijs ijs begint te worden, verkruimel je de shiitake-in-chocola plak en mengt dat door het ijs.
IJs klaar? In een bak met deksel doen en in de diepvriezer zetten om verder op te stijven. (De shiitakebrokjes-in-chocola kunnen ook op het laatst erdoor worden gemengd, dus bij het in de bak scheppen.)
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.