Aparte schotel van plakjes rauwe ham en koolrabi met een laag kaas. Maar o, o, o wat lekker.
Zet alvast een ruime pan water (met wat zout) op om straks de plakken koolrabi te blancheren.
Wat fiks is voor een koolrabi is betrekkelijk. Je bepaalt het zelf. Schil de koolrabi’s. Het onderste deel is vaak wat houtig, dus daar wat dikker. De bovenkant is lekker mals. Snijd ze in dunne plakken van ca. ½ cm. Een groentenschaaf of mandoline is heel handig.
Doe de plakken koolrabi in het kokende water en kook/blancheer het pakweg 5 minuten. De plakken moeten niet gaar zijn; koolrabi is rauw verrukkelijk, dus in dit geval iets minder rauw. Er moet straks een beet overblijven.
Giet af door een vergiet en laat de plakken daarin uitdampen en wat afkoelen. (Even een keer of twee de plakken omleggen, omdat er water tussen kan blijven.)
Verwarm de oven voor op 200o C.
Vul een passende, niet te ruime ovenschaal als volgt: eerst invetten met boter, een laag koolrabiplakken, wat kaas, plakken ham, een laag koolrabi, wat kaas, plakken ham, et cetera. Bovenaan eindig je met een laag koolrabi en kaas.
Schuif de schaal in de oven en bak. Een kwartier of zo, tot de bovenkant begint te bruinen.
Uiteraard staat of valt de smaak bij de kwaliteit van de kaas en de kwaliteit van de ham die worden gebruikt 🙂 Okay, het is een grapje, maar ook wel een half grapje. Dus gebruik goede ingrediënten.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.