Makkelijke en zeer smakelijke ovenschotel onder een dekentje van béchamel. Met courgette, wortels en prei. Plus natuurlijk knoflook, ui, salie.
Verwarm de oven voor op 200o C.
De knoflook pers je het eerst, minstens een kwartier tevoren. Dat is goed voor de ontwikkeling van de voor ons gezonde stofjes.
De wortels fijn raspen, of in een keukenmachine klein hakselen.
De courgette grof raspen, of in dunne reepjes snijden met een mandoline.
Meng de ui, knoflook, salie, wortel en courgette met de drie eigelen. Meng er een hand(je) kaas door.
Breng op smaak met peper uit de molen en wat zout (de kaas is ook al zout van smaak)
Klop, in een vetvrije kom, de eiwitten stijf. Spatel dit door het mengsel. Schep het vervolgens in de ovenschaal.
Neem een sauspan/steelpan. Smelt de boter zachtjes op laag vuur. Roer de bloem erdoorheen – dit wordt een stevige bal. En dan langzaam melk erdoor roeren. Eventueel een garde gebruiken. Voeg melk toe tot er een dikke, maar hanteerbare gladde saus is ontstaan.
Roer er de prei door en rest van de kaas.
En breng op smaak met peper uit de molen en misschien ook een pietsie zout.
Haal van het vuur. Spreid de saus over de courgette-wortelvulling. (Met wat opscheplepels gelijkelijk verdelen en gladstrijken.)
Zet ongeveer een half uur in de oven, totdat de bovenkant mooi bruinig is.
Haal uit de oven. Laat even staan om op te stijven. Als je het er direct uitschept vloeit de massa nog even. Heb even geduld dan schept het er mooi uit en is het nog steeds warm.
Dit fijne recept komt van de website MergenMetz. Op foto's en tekst rusten auteursrechten. Vraag even toestemming als u iets wilt overnemen.