Wortel-courgetteschotel

Oorzaak: Onachtzaamheid in de keuken van MergenMetz, dat goed uitpakte
wortel-courgetteschotel - breed

1 ui, niet te grof gesnipperd; 2 tenen knoflook, geperst; 300 gr wortels; 300 gr courgette; 5 blaadjes salie, fijngesneden; hand of twee geraspte belegen kaas (Remeker); 3 eieren, gescheiden; peper & zout;
Saus: 55 gr roomboter; 55 gr bloem; melk; 1 prei, dun gesneden en tevoren gesmoord in wat boter; peper & zout

Het doel is een ovenschotel te maken met erop een dekentje van saus.

Verwarm de oven voor op 200o C.

wortel-courgetteschotel - schotelDe knoflook perst u het eerst, minstens een kwartier tevoren. Dat is goed voor de ontwikkeling van de voor ons gezonde stofjes.
De wortels raspt u fijn, of in een keukenmachine klein hakselen.
De courgette raspt u grof, of in dunne reepjes snijden met een mandoline.

Meng de ui, knoflook, salie, wortel en courgette met de drie eigelen. Meng er een hand(je) kaas door.
Klop, in een vetvrije kom, de eiwitten stijf. Stapetl dit door het mengsel.
Schep het vervolgens in de ovenschaal.

De saus is een roux, maar met melk, dus een béchamel, maar dan ook met kaas, dus een mornay.

Neem een sauspan/steelpan. Smelt de boter zachtjes, roer de bloem erdoorheen – dit wordt een stevige bal. En dan langzaam melk erdoor roeren. Eventueel een garde gebruiken. Voeg melk toe tot er een dikke, maar hanteerbare gladde saus is ontstaan. Roer er de prei door en rest van de kaas. Haal van het vuur.
Spreid de saus over de courgette-wortelvulling. Met wat opscheplepels gelijkelijk verdelen en dan gladstrijken.
Zet ongeveer een half uur in de oven, totdat de bovenkant mooi bruinig is.

Haal uit de oven. Laat even staan om op te stijven. Als u het er direct uitschept vloeit de massa nog even. Heeft u even geduld dan schept het er mooi uit en nog steeds warm.


22 augustus 2016
wortel-courgetteschotel - puntEigenlijk is dit een grote vergissing. Ik had per abuis het recept van een hartige Zwitserse rol genomen. Maar daar had ik geen zin in. Dus wel de ingrediënten, maar een andere uitvoering en uiteindelijk ook andere hoeveelheden.
Mrs. M vond het uitermate smakelijk, dus dit gerecht komt op de website.

Mooi gerecht voor deze tijd van het jaar. In de moestuin zijn de vroege wortels nu (nog steeds) goed oogstbaar en de courgette loopt zo’n beetje af.


OPMERKINGEN
Geen

 

 

 

 

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.